Denník N

Rakúska ministerka, ktorá mala Putina na svadbe, zrušila pre ruského špióna cestu do Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin tancuje s rakúskou ministerkou zahraničných vecí Karin Kneisslovou na jej svadbe. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin tancuje s rakúskou ministerkou zahraničných vecí Karin Kneisslovou na jej svadbe. Foto – TASR/AP

„Ruská špionáž v Európe je neprijateľná,“ vyhlásil rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Predvolanie ruského veľvyslanca vo Viedni a zrušenie plánovanej cesty rakúskej ministerky zahraničných vecí Karin Kneisslovej do Moskvy. To sú prvé dôsledky najnovšieho špiónskeho škandálu v Rakúsku, o ktorom informoval rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Rakúske médiá si však myslia, že dosah aféry bude oveľa väčší.

Viedeň je známa ako pôsobisko tajných služieb aj vzhľadom na to, že tam sídlia viaceré svetové organizácie. Predpokladá sa tiež, že ruské tajné služby využívajú rakúske hlavné mesto aj ako základňu pre špionáž v susedných krajinách, vrátane Slovenska.

20 rokov v službách Moskvy

Dnes už penzionovaný plukovník mal v rakúskej armáde donášať Rusku až 20 rokov. Rakúšanom ho pomohol odhaliť tip od „spriatelenej zahraničnej tajnej služby“ aj zabavené zariadenia ako napríklad laptop nemenovaného vojaka.

Rakúsky denník Kronen Zeitung napísal, že plukovník získal za svoje služby pre Moskvu 300-tisíc eur.

Šéfka rakúskej dipomacie Karin Kneisslová, ktorá pre aféru zrušila decembrovú cestu do Ruska, mala pritom v auguste na svojej svadbe ako hosťa ruského prezidenta Vladimira Putina.

Do vlády ju nominovala krajne pravicová Strana slobodných Rakúska, ktorá lobuje za zrušenie sankcií proti Rusku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ruskí špióni

Svet

Teraz najčítanejšie