Denník N

Dejiny nás učia, že veci sa nevyriešia samy

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Veci sa jednoducho nezlepšia samé od seba len s tým, ako plynie čas. Treba tomu aktívne pomôcť.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Keď sme v posledných dňoch počúvali zlé správy, mnohí z nás určite predpokladali, že ide len o malú prekážku na ceste a že veci sa opäť nejako utrasú. Prezident Obama veľmi rád spomínal výrok Martina Luthera Kinga, že morálny oblúk je síce dlhý, ale nevyhnutne smeruje k spravodlivosti. Môžeme sa vôbec mýliť, keď predpokladáme, že napriek drobným posunom sem a tam je náš pohyb vpred nevyhnutný?

Spomienka na nepredstaviteľné

V nedeľu 11. novembra o 11. hodine a 11. minúte sme si pripomenuli koniec najdlhšieho a najkrvavejšieho konfliktu, ktorý svet dovtedy videl. Prvá svetová vojna priniesla zásadný obrat v ľudskej histórii. Ukončila život štyroch veľkých európskych impérií, umožnila vzostup sovietskeho komunizmu a taktiež vstup Spojených štátov do globálnej mocenskej politiky. Ale tým snáď najsignifikantnejším intelektuálnym dedičstvom bol koniec myšlienky nevyhnutného a nezastaviteľného pokroku.

V roku 1914, pred vypuknutím vojny, žili ľudia vo svete, ktorý sa veľmi podobal tomu nášmu. Bol definovaný prudkým ekonomickým rastom, technologickými revolúciami a rastúcou globalizáciou. Výsledkom bolo, že vo svete panovala Ilúzia, že keď sa objavia zlé znamenia, ide len o dočasný jav, ktorý bude prekonaný a cesta ďalej povedie k pokroku. V roku 1909 napísal Norman Angell knihu, v ktorej vysvetľoval, že vojna medzi hlavnými mocnosťami by bola taká nákladná, že je vlastne nepredstaviteľná. Dielo s názvom Veľká Ilúzia sa stalo medzinárodným bestsellerom a jeho autor sa stal kultovou celebritou (neskôr dostal aj Nobelovu cenu za mier). Ale len niekoľko rokov po tom, čo kniha vyšla, jednu celú generáciu Európanov zomlela práve takáto nepredstaviteľná vojna.

Sme v tej istej situácii?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie