Denník N

Prvá demokraticky zvolená poslankyňa na slovenskom území: česká učiteľka uspela v Martine

Anna Sychravová po ťažkej chorobe zomrela počas svojho mandátu. Do smrti dokázala presadiť zákon o zákaze námezdného dojčenia.

Autorka je doktorandkou na Katedre politológie FiF UK,
je členkou komunikačného tímu strany Spolu

Históriu písali muži a z dejepisných kníh sa dozvedáme veľa o zakladateľoch prvej republiky – mužoch 28. októbra. V uplynulých dňoch ste sa v médiách dočítali najmä o Štefánikovi, Masarykovi, Benešovi či Šrobárovi a iste dostali množstvo priestoru, ktorý si právom zaslúžia.

Informácie o političkách v prvorepublikovej politike existujú, len nie sú témou na titulné strany. Je to prirodzené – ženy v tom čase neurčovali politický vývoj, ale aj tak sú ich príbehy dôležité a zaujímavé.

Kto boli priekopníčky československej politiky a boli medzi nimi Slovenky?

Prvá zvolená poslankyňa vyvolala celosvetový rozruch

Ešte v 19. storočí mohli niektoré bohaté ženy v Predlitavsku odvádzajúce dane voliť do ríšskej rady, v roku 1907 im však aj toto obmedzené volebné právo nový volebný zákon vzal. Zaujímavé však je, že zákon neupravoval volebné právo pasívne, a tak ženy smeli kandidovať. Prvý raz sa o to na území budúceho Československa pokúsili tri ženské kandidátky vo voľbách do českého zemského snemu v roku 1908.

Záujmové združenie Výbor pro volební právo žen takmer rok rokoval s jednotlivými politickými stranami a snažil sa o ich nomináciu. Prvými troma kandidátkami sa stali Karla Máchová, Božena Zelinková a Marie Tůmová. Ich kandidatúra dopadla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

Komentáre

Teraz najčítanejšie