Denník N

Dejepisár skúma osudy Slovákov v 1. svetovej: Nevieme si predstaviť, čím si prešli, na konci vojny vážili 50 kíl

V prvej svetovej vojne bojovali aj Gašpar Žabenský z obce Vyhne (okres Žiar nad Hronom) a Andreas Purdeš z obce Nižný Mirošov (okres Svidník). Zdroj - Radoslav Turik
V prvej svetovej vojne bojovali aj Gašpar Žabenský z obce Vyhne (okres Žiar nad Hronom) a Andreas Purdeš z obce Nižný Mirošov (okres Svidník). Zdroj – Radoslav Turik

V Prvej svetovej vojne zahynulo 70-tisíc Slovákov. Prinášame vám článok, ktorá sme vydali pri 100. výročí jej skončenia.

Pre Radoslava Turika je prvá svetová vojna, od konca ktorej uplynie v nedeľu sto rokov, srdcovou záležitosťou. Dejepisár a historik z Humenného pomáha obnovovať vojnové cintoríny na severovýchode Slovenska, kadiaľ viedol v rokoch 1914 a 1915 východný front. 

Posledné roky tiež digitalizuje záznamy o padlých slovenských vojakoch a radí ľuďom, ako sa dá zistiť osud ich predka, ktorý vo vojne bojoval či zahynul. 

V rozhovore rozpráva o tom, v akých podmienkach slovenskí vojaci bojovali, čo jedli, kde spali, či mali dovolenku, prečo si nepísali denníky aj to, ako sa vyrovnávali s vojnou po návrate domov.  

„To, že chlapi masovo utekali z nenávidenej monarchie a chceli budovať Československo, je mýtus,“ hovorí Turik. Vojaci, ktorí bojovali celú vojnu v uniformách Rakúsko-Uhorska, zostali po nej neprávom v tieni legionárov, dodáva.  

V prvej svetovej vojne bojovalo 400-tisíc Slovákov, 70-tisíc z nich zahynulo, čo je viac ako v druhej svetovej vojne. Pripomíname si ich dostatočne?

Teraz, keď sú sté výročia rôznych udalostí vojny, je to už trochu lepšie. Rezonuje to v spoločnosti, nie sú to už neznáme udalosti. Pred pár rokmi si však väčšina ľudí tieto fakty neuvedomovala. Prvá svetová vojna určitým spôsobom v našej spoločnosti urobila väčšiu paseku ako tá druhá. Ako keby bola prekrytá udalosťami tej druhej.

Čím to je?

Keď sa prvá svetová vojna skončila, zaniklo Rakúsko-Uhorsko a vzniklo Československo. Československá štátnosť si prvú svetovú vojnu pripomína z inej pozície. Vyzdvihuje československé légie, ktoré bojovali za vznik nového štátu. Postavenie legionárov sa vyzdvihovalo oveľa viac ako osud tých, čo prežili vojnu v uniformách Rakúsko-Uhorska. Ako keby im spoločnosť nenápadne naznačovala, že sa niet čím chváliť. Čo na tom, že trpeli v zákopoch, na bojiskách, že si odžili strašné veci, boli vyznamenávaní. Ako keby ich zážitky a spomienky neboli ten pravý zdroj hrdosti.

Gašpar Žabenský s kamarátmi na talianskom fronte. Zdroj – Radoslav Turik

Skoro každý z nás má nejakého deda či pradeda, ktorý bojoval v prvej svetovej vojne. Zaujímajú sa dnes ľudia o ich osud?

Dennodenne k nám na klubový mail prichádzajú žiadosti rodín o hľadanie predka, čomu sa veľmi teším. Už tri a pol roka spisujeme a vyhľadávame padlých vojakov. Mnohí novinári o tom písali, urobilo nám to reklamu. Ľudia nám píšu, či by sme im nepomohli nájsť ich predka.

Radoslav Turik

Historik a učiteľ dejepisu na gymnáziu v Humennom. Spoluzakladal Klub vojenskej histórie Beskydy, ktorý sa venuje prvej svetovej vojne v regióne. Okrem iného sa podieľal na oprave vojnových cintorínov v regióne, napísal viacero publikácií o bojoch v Karpatoch. V posledných rokoch sa s kolegami venuje digitalizácii záznamov o padlých slovenských vojakoch z prvej svetovej vojny. RTVS o ňom natočila reportáž v cykle (Ne)celebrity.

Kde všade môže byť pochovaný môj predok padlý v prvej svetovej?

Neverili by ste, koľko je tých krajín: Poľsko, Ukrajina, Bielorusko, Rusko, Srbsko, Bosna, Albánsko, Slovinsko, Taliansko, dokonca aj Francúzsko. Úplne maličké percento chlapov sa dostalo na Blízky východ do Palestíny v rámci jednotiek, ktoré boli poslané na pomoc tureckému spojencovi. Zajatcov, ktorí zomierali na území Ruskej ríše, máte aj v Kazachstane, Tadžikistane, Uzbekistane, v kaukazských štátoch.

Dá sa nájsť presný cintorín, kde je predok pochovaný?

Jasné. Otázka však je, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

1. svetová vojna

Slovensko

Teraz najčítanejšie