Denník N

Anketa: Tituly z Banskej Bystrice koalíciu nezaujali, opozíciu áno, akademici sú kritickí

Rigorózna práca Andreja Danka je takmer totožná s prácou od právnika Daniela Pisáka, ktorý ju na UMB obhájil rok po šéfovi parlamentu. Z UK v Bratislave zmizla rigorózna práca, ktorá mala rovnaký názov aj rozsah ako Dankova a bola obhájená rok pred ním. Čo si o celom prípade myslíte?

Peter Pellegrini, premiér

Neodpovedal.

 

Ľubomír Petrák (Smer), predseda školského parlamentného výboru

Nič si o tom nemyslím. Pokiaľ sa dejú veci, ktoré sú v rozpore so zákonom, tak asi bude potrebné vykonať opatrenia, ale nikdy sme ako výbor politicky nezasahovali do akademickej pôdy a to, čo dnes robí SaS, je za hranicou akejkoľvek normálnosti a demokratických princípov. Pokiaľ budem mať na to vplyv, tak výbor ani politicky zasahovať nebude. Tieto otázky sú na akreditačnú agentúru, poprípade na ministerstvo školstva. S akreditáciou to priamo nesúvisí, s istotou bude musieť akreditačná agentúra nastaviť pravidlá na všetkých univerzitách, aby sa tieto veci nemohli stávať.

 

Branislav Gröhling, poslanec SaS

Je to podozrivé a vďaka tajnostkárskemu konaniu pána Danka je ťažko uveriť, že titul JUDr. získal oprávnene. Zlomovým momentom by bolo, keby sa našla „stratená“ práca pani Emílie Shakkour. Všetko totiž nasvedčuje tomu (vrátanie konania pána Danka), že keby sme porovnali tieto dve práce, zistíme, že sú totožné. Nehovoriac o tom, že bežný študent svoju prácu 18 rokov po uverejnení utajovať nemôže. Má predseda Národnej rady akési nadpráva?
Pán Danko v snahe obhájiť seba a svoju tvár so sebou ťahá dole aj slovenské vysoké školy a robí im zlé meno. Sám ukazuje, že na jednej z nich funguje protekcia. Je žalostné, že práve jeho strana má za úlohu reformovať školstvo.

 

Lucia Žitňanská, poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti

Problém s prácou Andreja Danka prerastá do problému skoro všetkých právnických fakúlt. Je to problém z hľadiska dôveryhodnosti právnických fakúlt, ale vo výsledku nám to možno pomôže, lebo teraz je to takpovediac na podnose. Podľa toho, čo všetko vyšlo na povrch, je zrejmé, že je to modus operandi, v rámci ktorého sa práce takto písali a možno aj píšu. Je evidentné, že to nie je len Dankov problém, no týmto ho nechcem zbavovať zodpovednosti. Odhaľuje sa nám tu pred očami niečo, čo je oveľa širšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie