Denník N

Unikátny historický dom uprostred Bratislavy zachránili nadšenci pred zrútením

Jar 2015. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jar 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rekonštrukcia jedného z najvzácnejších domov uprostred Bratislavy sa prehupla do druhej polovice. Aj po obnove má plniť pôvodnú funkciu – zostať otvoreným centrom kultúry a vzdelanosti.

Keď sa turisti v Bratislave spýtajú, kde je vlastne centrum, obvykle ich pošlú na Hlavné námestie alebo na Námestie SNP. Skutočné historické srdce hlavného mesta je však inde a po rokoch živorenia sa postupne začína preberať z kómy. Čoraz jasnejšie sa rysuje aj oživenie jedného z najstarších domov, ktorý má unikátnu históriu.

Neformálna univerzita

Kráčame do mierneho kopca k hradu po žulových dlažobných kockách, ktorým sa ľudovo hovorí mačacie hlavy. V Bratislave už ich veľa nenájdete, no keď sa spod Michalskej brány vyberiete na Kapitulskú ulicu, máte ich stále pod nohami. Všetko okolo dýcha históriou, akurát zanedbanou. Funk­čných budov nie je veľa, mnohé chradnú alebo už sa zrútili. Taký osud hrozil aj domu s číslom 1, no všetko nasvedčuje tomu, že záchrana je na dobrej ceste.

„Doteraz sme len vynášali tony odpadu, teraz konečne prichádza rad na oživenie priestoru,“ vraví spokojne Igor Valentovič. Šéf predajne nôt a hudobnín sídliacej hneď za rohom je jedným z členov neziskovky Albrecht Forum, ktorá sa pustila do náročného oživenia tohto priestoru.

Sedíme vo dvore, ktorý bol kedysi plný zelene, a aj teraz je jej tu veľa – vďaka improvizovanému záhradníctvu. Každú chvíľu dovnútra cez otvorenú bránu nakuknú zvedaví okoloidúci.

Je v tom kus symboliky – takáto otvorenosť bola totiž podľa pamätníkov typická pre tento dom. Chodievali sem najmä generácie začínajúcich hudobníkov (medzi nimi napríklad Vladimír Godár či Peter Breiner), pred nimi aj osobnosti ako Béla Bartók. V skriniach boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie