Denník N

Budúci primátor Nitry Hattas: Táto radnica minimálne posledné štyri roky robila iba údržbára

Marek Hattas počas volebnej noci. Foto - TASR
Marek Hattas počas volebnej noci. Foto – TASR

Marek Hattas, ktorý kandidoval ako nezávislý, po dvanástich rokoch strieda Jozefa Dvonča zo Smeru na primátorskej stoličke. Porazil ho s jednoznačným rozdielom.

S komunálnou politikou nemáte žiadne skúsenosti. Prečo ste sa rozhodli kandidovať za primátora Nitry?

Definitívne rozhodnutie o kandidatúre sa skladalo z mnohých menších príbehov. Jedným z nich bolo, keď som sedel na mestskom úrade v pracovnej skupine vo veci rozvoja kultúrneho priemyslu v nitrianskom regióne. Za zavretými dverami sa rozhodovalo, ako a kam bude použitých približne 20 miliónov eur. Z tohto stretnutia sa nerobil žiadny verejný zápis a ja som sa čudoval, prečo tam nie sú ďalší zástupcovia kultúrnej obce v Nitre.

Keď ste mali pätnásť rokov, zorganizovali ste v Nitre pochod proti rasizmu, neskôr to boli protesty za Slušné Slovensko, Hidepark, Rozbicyklujme Nitru. Čím je pre vás budovanie občianskej spoločnosti dôležité?

Mám to asi v krvi. Môj otec bol vo Verejnosti proti násiliu, pred tým opravoval kaštiele a riešil ekologické témy. Keď som mal pätnásť rokov, riešili sme extrémizmus na sídlisku. Vtedy sme si s partiou povedali, že musíme zorganizovať pochod proti rasizmu, lebo nás štve, v akom prostredí vyrastáme. Nikdy som neveril falošným autoritám. No až pri vytváraní kultúrneho centra Hidepark som získal ďalšie vzdelanie v súvislosti s občianskou angažovanosťou. Teraz ho považujem za kľúčové, pretože nastal boj o podobu demokracie v našej krajine.

Mesto Nitra na tom nie je tak zle. Nezamestnanosť vyše dve percentá s klesajúcim trendom, prebytkový rozpočet, jedna z najväčších investícií v Európe Jaguar Land Rover. V čom je problém, pre ktorý ste sa rozhodli vstúpiť do politiky?

Korupcia, neodbornosť, nulová vízia, uzavretosť. Táto radnica robila minimálne posledné štyri roky iba údržbára a ignorovala okolitý svet. Do toho prichádzali výzvy ako zvládnutie priemyselného parku. V normálnom meste by primátor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Nitra

Slovensko

Teraz najčítanejšie