Denník N

Sociológ Michal Vašečka: Ľudia prestali veriť stranám, naskočili na hipsterskú vlnu

Michal Vašečka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Michal Vašečka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tieto voľby neotrasú veľkou politikou, hovorí sociológ Michal Vašečka, ktorý pôsobí na Bratislavskej medzinárodnej škole liberálnych štúdií a v think-tanku Bratislava Policy Institute.

Čo je hlavný odkaz komunálnych volieb?

Nedôvera k politickým stranám všeobecne a veľmi silná nedôvera k Smeru v mestskom prostredí. Aj v niektorých menších mestách, ale najmä stredne veľkých a veľkých mestách boli tieto voľby o úplnom odchode Smeru z politickej scény.

Nepreceňujeme pri takomto hodnotení výsledky v krajských mestách? Smer je stále strana, ktorá ako jediná získala stovky starostovských postov, a v počte starostov ako jediní konkurujú nezávislým kandidátom.

Nemyslím si. Ale nepochybne sme svedkami toho, že Smer ustupuje do vidieckeho prostredia. Čo zároveň znamená, že v dôsledku týchto volieb nevyhnutne príde k zmene politiky Smeru.

V akom zmysle?

Očakávam posilnenie konzervatívneho charakteru strany, posilnenie tém podpory tradičnej rodiny, možno aj častejšie kritické hlasy voči Európskej únii či činnosti Európskej komisie. Otázne je, či to bude sprevádzané aj tlakom proti niektorým konkrétnym skupinám obyvateľstva. Nevylučoval by som opätovné vytiahnutie migračnej témy, aj keď netvrdím, že je to nevyhnutné.

Kto bude tieto konzervatívne témy sprostredkúvať? V Smere už dnes vidieť rozdiel medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim, ktorý sa snaží vystupovať progresívnejšie. Bude to on, kto bude tvárou takýchto tém?

Určite nie, on nebude tým, kto si ich osvojí. Ale zároveň platí, že ak Robert Fico pôjde touto cestou, Peter Pellegrini nepôjde v protismere. Maximálne to bude vyvažovať nič nehovoriacimi a kompromisníckymi stanoviskami.

Zo súbojov, ktoré sa odohrali, v ktorom meste došlo k najväčšej porážke Smeru?

Nevybral by som jedno mesto, hovoril by som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie