Denník N

Peter Fiabáne: Cítim vytriezvenie, ľudia chcú zmenu. Takto nevyzerá krajina, v ktorej chcú žiť

Peter Fiabáne. Foto – archív P. F.
Peter Fiabáne. Foto – archív P. F.

Nový primátor Žiliny išiel do kampane s tým, že chce ostať tým, kým bol. Peter Fiabáne verí, že práve jeho otvorenosť ľudí presvedčila.

Čo rozhodlo o vašom víťazstve?

Keďže zatiaľ nemáme všetky čísla, tak sa môžem len domnievať, čo nerozhodlo. Určite nerozhodla silná antikampaň. Či nám aj pomohla, to neviem posúdiť.

Určite však viete odhadnúť, čím ste ľudí oslovili.

Myslím si, že rozhodlo to, že sme sa stále snažili s ľuďmi hovoriť otvorene, nič nezahmlievať a vysvetľovať všetky útoky, ktoré sa na nás sypali. Snažili sme sa byť autentickí a neštylizovať sa do polohy, ktorá pre nás nebola prirodzená. To bola od začiatku moja základná požiadavka – chcel som ostať tým, kým som vždy bol. Som rád, že to ľudia prijali a že to vyšlo.

Čím to je, že od roku 1990 má Žilina prvý raz primátora, ktorý nie je z tradičnej politickej strany?

Súvisí to s trendom v celej krajine. Momentálne prežívame krízu, ktorá súvisí s tým, že ľudia nedôverujú prirodzeným politickým stranám a autoritám, pretože ich sklamali. Obracajú sa na tých, ktorí reprezentujú určitú nezávislosť. Je to celoslovenský trend, ktorý už niekoľko rokov trvá a ešte nejaké roky trvať bude. Otázka je, či sa stranám podarí získať dôveru späť a dokážu znovu reprezentovať záujmy a potreby ľudí na Slovensku.

Štyri volebné obdobia ste boli mestským poslancom. Čo sa stalo, že ste sa rozhodli kandidovať za primátora?

Práve to, že už štyri obdobia som bol poslancom. Presne to bol ten dôvod. Zvažoval som, či nie je čas odísť a priestor uvoľniť niekomu inému.

No rozhodli ste sa ostať a kandidovať. Prečo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Žilina

Slovensko

Teraz najčítanejšie