Denník N

Víťazom volieb je aj Za slušné Slovensko. Časť zmeny prichádza z námestí, hovorí Juraj Šeliga

Noví primátori krajských miest (zľava): Marek Hattas, Matúš Vallo a Peter Fiabáne. Foto - TASR
Noví primátori krajských miest (zľava): Marek Hattas, Matúš Vallo a Peter Fiabáne. Foto – TASR

Členovia iniciatívy Za slušné Slovensko teraz premýšľajú, ako sa zapojiť do európskych a prezidentských volieb.

„Nemyslím si, že niekomu vyhrá iniciatíva Za slušné Slovensko voľby,“ povedal Juraj Šeliga na júlovej tlačovej konferencii Za slušné Slovensko. Pred ľudí vtedy predstúpili zástupcovia iniciatívy s troma kandidátmi na primátorov – Bratislavčanom Matúšom Vallom, Nitranom Marekom Hattasom a Žilinčanom Petrom Fiabánem.

Všetci traja cez víkend vo svojich krajských mestách zvíťazili a stali sa primátormi.

„Slovensko sa dnes zobudilo do iného rána. Krajina sa začína meniť aj politicky. Stačí pozrieť na výsledky volieb v krajských mestách. Zmena, ktorú sme spoločne začali v marci na námestiach, pokračuje,“ hovorí dnes Juraj Šeliga, spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko.

Naším hlavným cieľom bolo pretaviť energiu z námestí a celého jarného vzopätia spoločnosti aj do komunálnych volieb. Súčasťou tejto snahy bola podpora, diskusie, vzdelávanie, mobilizačná kampaň. To všetko sa podarilo,“ hodnotí voľby Šeliga. „Vedeli sme, že časť práce sa dá urobiť na námestí, ale bez aktívneho angažovania sa v politike to nepôjde.“

Šeliga: Naším cieľom nie je brojiť proti stranám

V lete sa však pasovali aj s kritikou. Dôvodom bolo, že pred komunálnymi voľbami podporili len nezávislých kandidátov a vylúčili akúkoľvek podporu pre straníkov. Tým dali nepriamo najavo, že stranícki kandidáti podľa nich nie sú dobrou voľbou. 

Svoje rozhodnutia obhajovali tým, že sa chcú vyhnúť podpore konkrétnych strán. „Ak sme chceli zostať nadstranícki, tak nám zostali nezávislí kandidáti,“ hovorí Šeliga.

V každom meste sa navyše rozhodli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie