Denník N

Keď rozoberiete koalície na strany, ukáže sa zásadný prepad Smeru

Keď rozložíme koalície v krajských mestách na jednotlivé strany, ukazuje sa zásadný problém Smeru, ako aj to, že z opozičných strán je najsilnejšie KDH.

Nielen strata Nitry, Žiliny a Košíc a neschopnosť postaviť kandidáta na primátora Bratislavy. Aj bližší pohľad na výsledky Smeru v sobotných komunálnych voľbách ukazuje prepad stále najsilnejšej politickej strany.

Bližšie sme sa pozreli na čísla strán z krajských miest. Rozkľúčovali sme to, z akých kandidátov boli poskladané jednotlivé koalície. Toto sú čísla, o ktorých strany bežne nehovoria.

V každom krajskom meste sme zisťovali, z ktorých strán sú jednotliví kandidáti na poslancov koalície, a rozdelili, koľko do mestských parlamentov prešlo ľudí Smeru, koľko SaS či OĽaNO, koľko kandidovalo nezávislých a aj to, koľkí nezávislí sa do mestských zastupiteľstiev dostali na kandidátkach koalícií či strán.

Najvýraznejšou silou sú aj po týchto voľbách nezávislí, čo je nekompaktná skupina poslancov, z ktorých niektorí majú predsa k stranám blízko. Ich celkové počty v ôsmich krajských mestách stúpli za štyri roky zo 113 na 177. Stranícke dohody v zastupiteľstvách krajských miest tak môžu byť po týchto voľbách ešte ťažšie ako doteraz.

Smer výrazne padol

Keď čísla poslancov v krajských mestách po týchto voľbách porovnáme s výsledkami spred štyroch rokov, je jasne vidieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie