Denník N

Silný príbeh vo voľbách vždy nestačí – ak si prišelec, neprejdeš

Úspešný lekár a manažér, odborníčka na komunálnu politiku, regionálna aktivistka aj podnikateľ a skaut majú spoločné to, že sa zaujímajú o svoje mesto. Ten posledný však vo voľbe neuspel – myslí si, že preto, že je pre miestnych stále prišelec.

Slovensko je po komunálnych voľbách plné víťazov a porazených. Neúspešní analyzujú, kde sa stala chyba, úspešní prijímajú gratulácie. Vybrali sme štyri zaujímavé z menších miest: tri víťazstvá, pri ktorých stál lekár, bývalá novinárka a vedúca vychovávateľka na stredoškolskom internáte. A jednu prehru úspešného aktivistu a podnikateľa.

Niekoľko rokov pracoval Ján Danko na tom, aby prichystal veľký projekt výstavby úplne novej nemocnice v Martine. Podarilo sa. Je hotový a mesto aj lekárska fakulta sú podľa neho blízko k tomu, aby sa začalo stavať.

Štvornásobný dekan Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského, prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti a predseda Vedeckej rady ministerstva zdravotníctva si teraz pridal ešte jednu funkciu navyše. Stal sa novým starostom Martina.

Martin: po hercovi prichádza lekár

Nastupuje po Andrejovi Hrnčiarovi. Súčasný podpredseda Národne rady za Most-Híd už tento rok nekandidoval. Urobil tak po dvanástich rokoch na čele mesta a po jedenapol ročnej nútenej správe pre vyše šesť miliónový dlh, ktorý vyrobili jeho predchodcovia.

Hrnčiar nastupoval do vedenia mesta ako mladý riaditeľ miestneho divadla. Teraz je to iný príbeh, do funkcie ide skúsený manažér a lekár, ktorý pomohol dotiahnuť provinčnú lekársku fakultu na uznávanú inštitúciu. Aj vďaka tomu dnes v Martine študujú medicínu stovky nórskych študentov.

Ján Danko. Foto – TASR

„Chcem, aby malo mesto Martin za sebou podobne úspešný príbeh ako lekárska fakulta, ale bez podpory poslancov sa nedá realizovať žiadny projekt. Vyzerá to tak, že by sme sa vedeli dohodnúť,“ hovorí Danko po zvolení s tým, že na úspešný príbeh pre Martin potrebuje spoluprácu.

Danko so svojím tímom dokázali v Martine za štyri roky to, na čo sa Bratislava pripravuje dvadsať rokov – projekt novej modernej nemocnice. Výrazná časť peňazí je už prisľúbená a Danko predpokladá, že čoskoro projekt schváli aj vláda. Teraz je pripravený rýchlo sa zorientovať v úrade a stretnúť sa s poslancami.

Poltár: Cesta, investor, spaľovňa

Primátorkou Poltára sa po prvý raz v histórii mesta stala žena. Voľby vyhrala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie