Denník N

Bill Gates predstavil futuristický záchod, nepotrebuje vodu a výkaly mení na hnojivo

Bill Gates hovorí o budúcnosti toaliet na Reinvented Toilet Expo v Číne. Foto – TASR/AP
Bill Gates hovorí o budúcnosti toaliet na Reinvented Toilet Expo v Číne. Foto – TASR/AP

Zlá hygiena má ročne na svedomí životy pol milióna detí vo veku do päť rokov a globálne si vyžiada 200 miliárd dolárov, ktoré sú spojené s nákladmi na zdravotnú starostlivosť a so stratou príjmov. 

Bývalý šéf Microsoftu Bill Gates navštívil minulý týždeň Čínu, aby vystúpil na pekinskom veľtrhu s názvom Reinvented Toilet Expo.

Na podujatí firmy aj akademické inštitúcie predstavujú nové technológie v oblasti záchodov.

Gates odhalil futuristickú verziu záchoda, ktorá nepotrebuje ani vodu či kanalizáciu a na premenu ľudského výkalu na hnojivo využíva chemikálie.

„Dnes majú bohaté krajiny kanalizačný systém, do ktorého prúdi voda, ľudia doň dávajú odpad a všetko ide k zariadeniu, kde sa odpad spracuje. To si vyžaduje inštaláciu mnohých potrubí. Je to veľmi drahé a v novších, chudobnejších mestách na to nemajú finančné prostriedky,“ cituje CNN Gatesa.

Počas svojho prejavu vzal Gates do ruky aj fľaštičku s neznámou žltou látkou a povedal: „Je to dobrá pripomienka, že v pohári môže byť 200 biliónov rotavírusových buniek, 20 miliárd baktérií Shigella a 100-tisíc parazitných vajec červov,“ cituje Gatesa agentúra Reuters.

Futuristická verzia záchoda, ktorú predstavil Bill Gates. Foto – TASR/AP

Menej ako 5 centov denne

Nový model záchoda pochádza z dielne výskumných projektov financovaných najväčšou filantropickou organizáciou na svete The Gates Foundation. Tá vyvinula niekoľko typov týchto záchodov a všetky pracujú na princípe separácie kvapalného a pevného odpadu. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie