Denník N

Politický nekrológ Roberta Fica

Ďalšie voľby preňho dopadli zle, môže sa po ňom povoziť hocijaký nepodarený kapitán, v rebríčkoch dôveryhodnosti sa prepadá a do slovenskej politiky už neprinesie nič nové.

Autor je vydavateľ portálu Euractiv.sk

Titulok môže vyzerať ako predčasný. Napokon, Robert Fico sa tentoraz naozaj snaží dodržať slovo – nikam neodchádza. Nejde však o to, ako dlho sa ešte bude potácať slovenskou politickou scénou. Ale čo jej ešte dokáže priniesť. Krátka odpoveď: nič. Dlhšia: nič pozitívne.

Robert Fico tu s nami ešte asi chvíľu pobudne. Možno dosť dlho. „Odchádzanie“ nikdy nepatrilo medzi silné stránky (kedysi) úspešných slovenských politikov. Ficova politická budúcnosť nezávisí len od neho, možno ani prevažne od neho, no zvyškov svojej kariéry sa drží zubami-nechtami.

Podarí sa mu odpratať sa na Ústavný súd? Alebo na iný aspoň trochu dôstojný, a hlavne bezpečný, politický dôchodok? Ak by aj nie, akcionári strany to s ním možno ešte skúsia. Predčasné voľby hrozia každú chvíľu, prepriahať je rizikové a dvadsať-plus percent im možno ešte stále uhrá. Síce rétorikou a vystupovaním, ktoré koaličný potenciál strany výrazne znižujú, no pri stavaní koalícií sa počítajú (najmä) percentá.

Podčiarknuté a spočítané: kto sa po tohoročnej jari tešil na definitívny koniec Roberta Fica, tešil sa predčasne. To však neznamená, že „nekrológ“ nie je na mieste. Nejde len o to, či Fico v slovenskej politike ostane, a ako dlho. Dôležitejšie je, čo v nej robí. Kam ju posúva.

Ale pekne poporiadku. Začneme od konca.

Odchádzanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie