Denník N

Prekvapiví víťazi volieb Hattas, Polaček i Fiabáne budú vládnuť s pohodlnou väčšinou

Okrem úspechu vo voľbách primátorov si noví primátori vedia zaistiť hlasy poslancov v miestnych parlamentoch.

Graf N – Soňa Ševčíková

Marek Hattas, Jaroslav Polaček aj Peter Fiabáne sa stali novými primátormi Nitry, Košíc a Žiliny. To, že nešlo o náhodu a ich víťazstvá v mestách ovládaných doteraz Smerom boli veľmi výrazné, potvrdzuje aj fakt, že už dva dni po voľbách je zrejmé, že budú mať podporu aj v zastupiteľstvách. Veľkú šancu získať pohodlnú väčšinu v hlavnom meste má aj Matúš Vallo.

Už deň po voľbách tak je jasné, že podporu v mestských parlamentoch by mali mať všetci ôsmi primátori krajských miest.

Košice

Nový primátor Jaroslav Polaček má väčšinu v 41-člennom zastupiteľstve takmer istú. Z jeho tímu Fungujúce Košice sa do zastupiteľstva dostalo až 18 poslancov, ktorí boli z opozičných strán aj ako nezávislí. „Nechcem filozofovať o počtoch poslancov, no som presvedčený, že nadpolovičnú väčšinu viem vyskladať. Či vieme získať aj dvojtretinovú väčšinu, v tejto chvíli povedať neviem,“ hovorí Polaček. Okrem 18 ľudí z jeho tímu počíta aj s poslancami, s ktorými spolupracoval, do volieb však nešli za Fungujúce Košice. „Nemal by to byť problém,“ verí si.

Okresný predseda SaS v Košiciach Peter Kolár hovorí, že rokovania ešte len prebehnú. „Uvažujeme o koalícii, ktorá by podporovala Jaroslava Polačeka.“ Počítajú aj s Progresívnym Slovenskom a Spolu. Kolár hovorí, že aj keď Sme rodina a OĽaNO od podpory Polačeka v priebehu kampane odskočili, nebudú robiť obštrukcie a chcú spolupracovať s každým aspoň trochu pravicovo a demokraticky zmýšľajúcim poslancom.

Nitra

Aj nový primátor Nitry – nezávislý Marek Hattas – je už blízko k zloženiu koalície, ktorá by ho podporovala. „Chceme spraviť koalíciu, len si chceme dať pozor,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie