Denník N

Skupina Čisté tvary navarila silný guláš – pozrite si nový videosingel

Vypočujte si v premiére pesničku Plankton z pripravovaného albumu jednej z najzaujímavejších slovenských skupín.

Pred dvomi rokmi po dlhšej pauze začali znovu koncertovať. Dovtedy mali za sebou dve nahrávky – debutový Meskalín (2005), za ktorým nasledovala Rita von Anarchia (2008). Na oboch sa producentsky podieľal Oskar Rózsa, ktorý potom priniesol svoju basgitaru a dnes už je členom skupiny Čisté tvary.

„Oskarov prínos je esenciálny. Ešte nikoho som nevidel pracovať tak zanietene a intenzívne. Bez ohľadu na to, či práve robí pop alebo totálny underground, keď zacíti niečo, čo ho osloví, pustí sa do toho naplno,“ hovorí spevák, gitarista a textár Juraj Péč.

A Čisté tvary, jeden z pilierov nášho alternatívneho rocku, nezostali iba na pódiách. Práve dokončujú tretí album. Nie je to však klasický comeback. „Stále sa stretávame a nikdy sme neprestali hrať. Akurát sme dlho chodili len do skúšobne a džemovali. Kým sme nenadobudli pocit, že teraz máme tú energiu a nahromadil sa materiál, ktorý má fakt silu a totálne ho cítime, nemali sme potrebu dávať niečo nové von. Je kopec skvelej hudby, ktorá stále vzniká, načo zahlcovať priestor?“ tvrdia a dodávajú, že toto bude „naozaj veľké“.

Proces vzniku nových skladieb nazývajú hudobná archeológia. „Všetky skúšky si nahrávame a potom z toho vyberáme najzaujímavejšie momenty, ktoré zostriháme a ďalej s nimi pracujeme. Sú to hodiny materiálu, niekedy sloha, inokedy len náznak riffu. Trvá to dlho, ale nakoniec bude tento album autorsky najviac tímový. Nechceli sme tam dávať žiadne simulované zvuky a samply, všetko je živé. Je to veľmi organický album.“

Vyjde na jeseň, pod značkou Slnko records, a predznamenáva ho niekoľko videosinglov prezrádzajúcich slabosť skupiny pre prácu s vizuálnym rozmerom svojej hudby. Niekoľkým mladým filmárom dali nové pesničky a voľnú ruku pri ich stvárnení. Najnovší výsledok spolupráce, ktorý si môžete práve pozrieť v premiére, je Plankton. Nakrútili ho Marián Vredík s Vladimírou Hradeckou a kapela je veľmi spokojná: „Odviedli skvelú prácu a výsledkom je klip tajomný a znepokojivý presne tak, ako to máme radi…“

Raz som ťa niesol bosý vo vlnách
Mesiac naplnil cesty, zakryl slnku tvár
Horeli vody, z nich ryby vyšli k nám
Ohnivý dych ich spálil na perách

Raz bol som kameňom riek, nemým mužom skál
Keď kázal vetru padal k tvojim nohám dážď
V závratoch silných vidiny prišli k nám
A všetky svety chceli s nami v tichu stáť

Čas brehy zmyl
Hlas v mori znel
Tak hľadaj stopy kým v ňom sú
Dnes bude mesto v tichu stáť

Čas brehy zmyl
Hlas morí znel
Tak hľadaj stopy kým v ňom sú
Dnes budeme v tom tichu stáť

Raz bol som plameňom, čiernym štítom Álp
Zo studní pil, v korunách býval sám
Bol som tak čistým telom v tichu skál
A príliv zmazal všetky staré cesty z máp

Čas brehy zmyl
Hlas v mori znel
Tak hľadaj stopy kým v ňom sú
Dnes bude mesto v tichu stáť

Čas brehy zmyl
Hlas morí znel
Tak hľadaj stopy kým v ňom sú
Dnes budeme v tom tichu stáť

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie