Denník N

7 divov severovýchodného Maďarska, o ktorých ste možno netušili

Nekonečná trávnatá step, na ktorej pretrvali tisíc rokov staré zvyky, najznámejšie kúpeľné mesto Veľkej dunajskej kotliny, funkčná mini železnica aj vodná veža pretvorená na kaviareň a galériu. Hajducko-bihárska župa na severovýchode Maďarska je miestom, ktoré sa oplatí zažiť.

Vydajte sa s nami na cestu po najzaujímavejších miestach regiónu, ktorý charakterizuje kultúra, hodnotné prírodné dedičstvo a nezabudnuteľné kúpeľné zážitky.

Náš výlet sa začína v meste Debrecín, ktoré je kultúrnym, historickým aj administratívnym centrom celej Hajducko-bihárskej župy. Hoci je jeho názov našincom známy a spája sa najmä s obľúbenou mäsovou pochúťkou, málokto na Slovensku vie, že ide o druhé najväčšie maďarské mesto. Debrecín s 200-tisíc obyvateľmi je v súčasnosti známy ako mesto festivalov, študentov, moderného umenia a vedy.

Návštevníci z juhovýchodu Slovenska to do Debrecínu majú menej ako 200 km, ľudí zo vzdialenejších oblastí rado privíta druhé najvyťaženejšie letisko v krajine. Prezývka „kalvínsky Rím“ vychádza z bohatej a skutočne pohnutej minulosti. Mesto je totiž dodnes považované za baštu protestantizmu v Maďarsku, o veľkú časť svojej bohatej histórie však prišlo počas druhej svetovej vojny, keď bola zničená viac ako polovica všetkých mestských budov.

Mesto kalvínov, kvetov a umenia

Dominanta Deberecínu a jedna z mála historických budov, ktoré prežila bombardovanie.

So spomínaným protestantizmom sú spojené aj najväčšie historické pamiatky tzv. „starej časti“ mesta. Symbolom Debrecínu je Veľký reformovaný kostol (na mape označený ako 1), ktorý sa nachádza v úplnom centre mesta na Kossuthovom námestí. Hneď za ním nájdete Debrecínske reformované kolégium, ktoré odchovalo viacero veľkých maďarských básnikov.

Výhodou centra je fakt, že je kompletne prebudované na pešiu zónu. Ak sa radi pohybujete medzi najväčšími pamiatkami mesta bez stresu o najmladších členov rodiny, v Debrecíne ste teda na správnom mieste.

V Debrecíne sa spája bohatá história s moderným umením a službami. Vzniká tak výnimočná fúzia, ktorá sa dynamicky rozvíja. Mesto však neťaží len z minulosti. Snaží sa ju skôr v maximálnej možnej miere využiť vo svoj terajší prospech.

Do Debrecínu môžete ísť na jednodňový výlet alebo tam stráviť celú dovolenku. Možnosti sú takmer neobmedzené.

Skvelým príkladom je vodná veža Nagyerdő (2). Pôvodne priemyselný objekt slúži po zásahu architektov ako vyhliadková veža, kaviareň aj galéria. Hoci si zachovala svoj pôvodný šat, plní úplné nové funkcie. Nenarúša kolorit mesta, iba ho využíva novým spôsobom. Z nevyužitého priestoru sa stala obľúbená turistická atrakcia, ktorú by ste pri návšteve mesta nemali obísť.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia všetkých foriem umenia. Určite sa oplatí navštíviť Déryho múzeum (Déri Múzeum), ktoré funguje už od roku 1930. Mladšie ročníky môže osloviť Modem – pomyselné centrum súčasného umenia, ktoré okrem výstav ponúka aj workshopy, komentované prehliadky či filmový klub.

Agóra je ideálnym miestom pre zvedavé deti aj dospelých.

Ak história, kultúra a umenie vaše ratolesti úplne nezaujímajú, skúste ich vziať do centra vedeckých zážitkov Agóra (3). Určite sa zabavíte spolu s nimi a čas vám bude pri interaktívnom získavaní nových vedomostí ubiehať prekvapivo rýchlo. Strieľanie z magnetického dela, bicyklovanie vo výške 2 m či hranie v orchestri s bleskami sú len časťou prepracovanej expozície.

Pustatina, na ktorej to žije

Hajducko-bihárska župa však toho ponúka oveľa viac ako len samotný Debrecín. Tento región je totiž svetovo známy aj vďaka Veľkej maďarskej nížine, tzv. Puszte. Slovo puszta znamená v maďarčine prázdno a jeho význam pochopíte už po pol hodine jazdy autom z Debrecína. Všade naokolo uvidíte takmer nekonečnú rovinu, na ktorej je pri dobrých podmienkach viditeľnosť až niekoľko desiatok kilometrov. Pre človeka, ktorý sem príde prvý raz, je to ako vstup do krajiny zázrakov.

Puszta – nekonečná rovina trávy, slnka a voľne chovaných zvierat.

Svetlo, vietor a rovná step totiž dokážu pozorovateľa úplne ohromiť. Vzdialenosti je takmer nemožné odhadnúť, vďaka čomu sa môžete stretnúť s typickými púštnymi fenoménmi ako zrkadliaci sa obzor alebo fatamorgány. Nekonečné more trávy, ktoré občas naruší stádo voľne sa pasúceho dobytka, sa u nás nikde zažiť nedá.

Na tomto mieste máte možnosť vidieť voľne chované vodné byvoly, maďarský dobytok sivej farby, či pre územie typické starobylé plemeno oviec s dlhými zatočenými rohmi – Hortobádsku Racku. Ide o unikát, na ktorý sú v Maďarsku právom hrdí. Veľká časť Puszty sa nachádza na území Národného parku Hortobágy, ktorý patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. S rozlohou 82-tisíc hektárov ide o najväčší a zároveň najstarší maďarský národný park.

Národný park, kde sa nebudete nudiť

Najdlhší kamenný dopravný most v Maďarsku má 167 metrov a 9 symetrických oblúkov.

Jednou z ikonických pamiatok parku aj celého Maďarska je most Kilenclyukú (4), ktorý je výnimočný hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým z nich je tvar stavby. Most tvorí 9 symetrických oblúkov, takže si ho so žiadnym iným nepomýlite. Zároveň je s dĺžkou viac ako 167 m najdlhší dopravný kamenný most v krajine.

Jazdou v malej rybárskej železnici si vychutnáte výhľady na desiatky rybníkov, pomedzi ktoré sa vinie.

V parku Hortobágy nájdete okrem prírodných krás aj unikát v podobe tzv. rybárskej železnice Hortobágy-halastavi Kisvasút (5). Železnica z úzkym rozchodom len 760 mm je jedinou svojho druhu v Európe. Pôvodne išlo o malý vlak, ktorá dopravoval čerstvé krmivo pre ryby žijúce v nespočetných rybníkoch v oblasti s dĺžkou 32 km. Dnes má trasa 5 km a vláčik slúži turistom. Cesta trvá 23 minút a poteší najmä najmladších a starších členov rodiny.

Spoznajte jazdecké majstrovstvo Cikóšov na šírych planinách Puszty.

Jednou z vecí, ktorú by ste si rozhodne nemali nechať ujsť, je 90-minútová jazda naprieč Pusztou v koči. Tá začína v chovnej stanici Máta (6). Nezabudnuteľný zážitok vám pripravia Cikóši, teda pastieri stepného dobytka.

Jednou z najzaujímavejších ukážok cikóšskeho umenia je ovládanie koní. Kone si pod svojimi pánmi dokážu ľahnúť a umožnia jazdcom stáť počas cvalu na ich chrbtoch. Ak v sebe nájdete odvahu, pastieri umožnia vyskúšať si jazdu vo voľnom sedle aj vám. Niečo také hneď tak niekde nezažijete.

Kúpalisko veľkosti mesta

Medzi dominanty regiónu patrí aj najznámejšie kúpeľné mesto na Dolnej zemi Hajdúszoboszló (7). Ide o obrovský kúpaliskový komplex s takmer nekonečnými možnosťami vyžitia. Či už túžite po adrenalíne na toboganoch v akvaparku, skutočnom relaxe pri liečebných procedúrach, alebo plážovej atmosfére na kúpalisku s rozlohou 30 hektárov, v Hajdúszoboszló to nájdete.

Kto nezažil kúpanie v Hajdúszoboszló, akoby nebol v Maďarsku!

Nezáleží na tom, či ste rodina s malými deťmi, partia seniorov alebo tínedžeri, určite sa tu zabavíte počas celého roka. Rozloha areálu a jeho možnosti sa nedajú porovnať s ničím, čo nájdete u nás. Svedčí o tom aj každoročne rastúci počet návštevníkov zo Slovenska.

Maďarsko nie je len Budapešť a Balaton. Na jeho území nájdete miesta, aké nikde inde neuvidíte. Jedným z príkladov je aj región Hajducko-bihárskej župy, ktorá ponúka zaujímavé miesta doslova na každom kroku.  

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie