Denník N

El Clásico poznáte, v Buenos Aires však majú Superclásico. Práve sú uprostred jedného z najväčších

Za Bocu hrá aj Carlos Tevez (vpravo). Foto - tasr/ap
Za Bocu hrá aj Carlos Tevez (vpravo). Foto – tasr/ap

„Je to ten najkrajší futbalový zápas na svete,“ povedal Juan Román Riquelme, bývalý vynikajúci argentínsky založník. Riquelme tento víkend už v drese Bocy Juniors nenastúpil, lebo s kariérou skončil pred viac ako tromi rokmi.

Popri Diegovi Maradonovi či Alfredovi Di Stefanovi je však jednou z najväčších postáv, aké kedy nastúpili v takzvanom „Superclásicu“, súboji dvoch gigantických klubov z Buenos Aires: Boca Juniors a River Plate.

Pred nedeľným súbojom, ktorý sa skončil remízou 2:2, hrali v histórii proti sebe až 246-krát, z toho Boca vyhrala 88 duelov, River 81.

Ich súboj je jedným z najväčších derby na svete, porovnávať ho môžeme s El Clásicom medzi Realom Madrid a FC Barcelona či glasgovským Old Firm derby medzi Celticom a Rangers.

Cez víkend proti sebe Boca a River nastúpili vo finále Copa Libertadores, juhoamerickej obdobe európskej Ligy majstrov. V jej 58-ročných dejinách sa ešte nestalo, aby proti sebe hrali vo finále, a nikdy sa tam naraz nedostali ani dva argentínske kluby.

Hoci herná kvalita oboch klubov vinou odchodov najlepších hráčov do Európy a problémov v argentínskom futbale postupne klesá, zápas má náboj hlavne vďaka fantastickým fanúšikom.

Špecifikom Copy Libertadores je, že sa na rozdiel napríklad od Ligy majstrov finále hrá na dva zápasy systémom doma-vonku.

Prvý duel sa mal hrať už v sobotu poobede, ale pre silný dážď ho preložili na nedeľu. Ani jeden z tímov nechcel na ihrisku nič zbytočne pokaziť pred odvetou, ktorá sa bude hrať o dva týždne na štadióne River Plate s názvom Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti a mala by byť preto ešte zaujímavejšia.

Zostrih prvého zápasu:

https://youtu.be/yEC1w8DVjmI

Horel dom

Tento dvojzápas je obrovskou udalosťou: napríklad Boca má na tribúne štadióna „La Bombonera“ iba 159 stolov pre novinárov, ale dostala okolo 2 500 žiadostí o akreditáciu z celého sveta.

35 ortodoxných židov, ktorí fandia Boce, zase cestovalo do Barcelony, aby duel sledovali odtiaľ. V Buenos Aires sa konal v čase „sabatu“,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie