Denník N

Prehliadané krízy sveta s Lekármi bez hraníc: Než v Jemene odznie jedna kríza, udrie nová

Jemenské ženy z guvernorátu Saada peši putujú do nemocnice. Foto - Agnes Varraine-Leca/Lekári bez hraníc
Jemenské ženy z guvernorátu Saada peši putujú do nemocnice. Foto – Agnes Varraine-Leca/Lekári bez hraníc

Normálny život prakticky v Jemene neexistuje. Boje a blokáda rozvrátili životy miliónov ľudí. Zdravotnícky systém skolaboval, viac než dve tretiny Jemenčanov potrebujú humanitárnu pomoc.

Autorka je tlačová koordinátorka českej kancelárie Lekárov bez hraníc

Seriál o svetových humanitárnych krízach, na ktoré sa zabúda, začíname vojnou v Jemene.  

„Ľudia nemajú čas, aby sa spamätali z jednej krízy a už udrie nová. Máte tu ozbrojený konflikt, ekonomickú situáciu, keď štátni zdravotníci nedostávajú plat, šírenie cholery a záškrtu a blokádu, ktorá bráni dovozu dôležitých zásob. Všetko navzájom súvisí a vŕši sa na predchádzajúce problémy, pričom sa nikdy nič nevyrieši. To má obrovský dopad na obyvateľov. Je to množstvo vrstiev humanitárnej krízy, v ktorej Jemenčania uviazli,“ opísal pred časom šéf misie Lekárov bez hraníc v Jemene Djoen Besselink.

Jemen bol jednou z najchudobnejších krajín Blízkeho východu už pred začiatkom súčasného konfliktu. Vojna potom krajinu celkom vykoľajila. Boje prepukli na jar roku 2015, kedy sa proti sebe postavili protivládne sily Húsiov a provládne jednotky, ktoré podporila koalícia desiatich štátov vedená Saudskou Arábiou.

Nasledovala deštrukcia – boje, bombardovanie, blokáda.

Benzín v Jemene zdražel až o 130 percent. Na snímke je jedna z benzínových staníc v meste Khamer. Foto – Agnes Varraine-Leca/Lekári bez hraníc

Najviac trpia civilisti. Bojujúce strany na nich neberú ohľady a veľa obyvateľov umiera pri bombardování, explóziách a streľbe.

Životné podmienky sa drasticky zhoršili. Z 27-miliónového národa potrebuje humanitárnu pomoc odhadom 22 miliónov ľudí, približne tri milióny museli opustiť svoje domovy a teraz sú vnútorne vysídlení (sú na úteku, ale ostávajú vo svojej krajine). Snáď niet oblasti v živote Jemenčanov, ktorej by sa vojna nedotkla.

Zdravotníctvo skolabovalo

Jemen je z deväťdesiatich percent závislý na importe tovaru, takže blokáda sama osebe dramaticky zhoršuje už aj bez nej (kvôli bojom) zlý prístup civilných obyvateľov k základnému tovaru. Cena múky vyskočila o osemdesiat percent oproti cenám pred konfliktom, benzín sa vyšplhal nahor o 130 percent.

Nezamestnanosť rastie, súkromný sektor obmedzuje činnosť, státisíce štátnych zamestnancov už dva roky čakajú na výplatu alebo dostali zaplatené len čiastočne.

Ľudia z mesta Abs si naberajú vodu. Nezávadná voda je pritom kľúčová, aby sa nešírili choroby ako cholera. Foto – Gonzalo Martinez/Lekári bez hraníc

Zdravotnícky systém skolaboval. Bojujúce strany zničili obrovskú časť verejnej infraštruktúry, zdravotnícke zariadenia nevynímajúc. Nemocnice sa stali terčom nespočetných útokov. A to napriek faktu, že ich chráni medzinárodné humanitárne právo a útočiť na ne sa nesmie. Aj vojna má pravidlá. Lenže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jemen a húsiovci

Svet

Teraz najčítanejšie