Denník N

Vyučovanie na základných školách postúpilo na nový level. Prichádzajú Fenomény sveta

Na školy sa dostáva zážitkové vyučovanie. S Fenoménmi sveta žiaci prepájajú svoje poznatky z viacerých predmetov a hľadajú ich praktické využitie.

Čo je Expedícia Fenomény sveta?

Expedícia Fenomény sveta je nový vzdelávací projekt, ktorý vznikol vďaka neziskovej organizácii EDULAB a podpore Tatra banky. Žiaci 2. stupňa základných škôl a osemročných gymnázií z viac ako 700 zapojených škôl po celom Slovensku si tento školský rok vyskúšajú zážitkové vyučovanie s balíkom vzdelávacích materiálov Fenomény sveta.

Voda, slnko, vzduch, kultúra a komunikácia. To sú oblasti, o ktorých sa deti na hodinách dozvedia viac a prepoja svoje vedomosti z jednotlivých predmetov ako fyzika alebo geografia s praktickým využitím v živote.

Kľúčovým prvkom Fenoménov sveta sú vzdelávacie videá od britskej verejnoprávnej BBC, ktoré sú zárukou tej najvyššej kvality. Učiteľom umožňujú sprostredkovať žiakom preberanú tému spôsobom, ktorý je pre nich atraktívny. Navyše, videá v originálnom znení s titulkami sú zároveň využiteľné na zdokonaľovanie žiakom v anglickom jazyku. Ukážkový obsah vzdelávacích materiálov na portáli FenomenySveta.sk je pre všetkých dostupný až do konca novembra.

Súčasťou vzdelávacieho projektu je aj obľúbený youtuber Miroslav Bača, s ktorým žiaci súťažia v zábavných expedíciách. Do práve prebiehajúcej Expedície Island sa môžu zapojiť všetky deti vo veku 10 až 15 rokov, ktorým rodičia vytvoria účet na portáli FenomenySveta.sk.

Podpora vzdelávania a finančnej gramotnosti

Generálnym partnerom projektu je Tatra banka, ktorá s neziskovou organizáciou EDULAB spolupracuje už dlhšiu dobu. „Inovovanie je prirodzenou reakciou na meniaci sa svet okolo nás. Ak sa pozrieme do našich domácností a porovnáme ich s domácnosťami našich rodičov, vidíme obrovský posun vo využívaní zariadení, ktorých cieľom je šetriť náš čas. Školstvo by nemalo zaostávať, preto s radosťou podporujeme iniciatívu neziskovej organizácie EDULAB na inovovanie vzdelávania a zvyšovanie kvality vyučovacích materiálov. Investícia do vzdelávania detí je investícia do budúcnosti.“ hovorí o motivácii k podobným aktivitám Peter Matúš, člen predstavenstva Tatra banky.

Okrem Fenoménov sveta podporila Tatra banka už 2 ročníky projektu Malá finančná akadémia s Kozmixom, ktorý je určený pre 1. stupeň základných škôl a venuje sa finančnej gramotnosti. Ďalším z nástrojov, ako deti edukovať v oblasti financií je aj Detský účet, ktorý je bez mesačného poplatku za vedenie účtu. Rodičia ho môžu spravovať vo svojej mobilnej aplikácii alebo internet bankingu. Tak môžu deti sami nakladať so svojim vreckovým a rodič má ich výdavky pod kontrolou. Navyše, ak svojmu dieťaťu Detský účet v Tatra banke otvoríte do 16. 12. 2018, dostane od banky prvé vreckové vo výške 22 € na účet ako darček.

Pozrite si viac o kampani Peckové vreckové od Tatra banky

Pozrite si video o projekte Fenomény sveta

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie