Denník N

Babiš junior je svojprávny a vie, čo hovorí, bráni novinár Seznamu reportáž o synovi českého premiéra

Dvojica investigatívnych novinárov Sabina Slonková a Jiří Kubík pri svojej reportáži o Babišovi juniorovi. Foto – Seznam/Facebook
Dvojica investigatívnych novinárov Sabina Slonková a Jiří Kubík pri svojej reportáži o Babišovi juniorovi. Foto – Seznam/Facebook

Vypýtali si reportéri portálu Seznam Zprávy od Babiša juniora povolenie na zverejnenie rozhovoru s ním? Odpovedá Jiří Kubík, ktorý ho vo Švajčiarsku vypátral s kolegyňou Sabinou Slonkovou.

Mali sme na to len jeden pokus a nevedeli sme, či ho naozaj nájdeme, bráni zástupca šéfredaktora Seznamu Jiří Kubík svoj postup pri natáčaní reportáže o Andrejovi Babišovi mladšom. Český premiér tvrdí, že jeho syn je duševne chorý, a ich reportáž označil za hyenizmus. Nevysvetľuje však, ako sa z jeho dcéry a syna stali majitelia Čapího hnízda, ktorí stoja v centre dotačného podvodu a spolu s ním sú trestne stíhaní.  

Čo hovoríte na reakciu Andreja Babiša na vašu reportáž?

Je to zvláštna reakcia. Na jednej strane je relatívne mierna, na tej druhej sa v nej objavujú informácie, ktoré by som nečakal. Premiér Babiš argumentuje tým, že nielen jeho syn, ale aj dcéra, rovnako trestne stíhaná v kauze Čapí hnízdo, trpí duševnou poruchou, a preto je potrebné na nich brať nejaký ohľad. Pripadá mi to paradoxné, aj keď, samozrejme, chápem, že sa Andrej Babiš potrebuje v tejto situácii nejako brániť. Bol to pritom Andrej Babiš, kto svoje dve dospelé deti do kauzy Čapí hnízdo sám pred dva a pol rokom vtiahol. Po niekoľkých týždňoch zapierania a vysvetľovania, že nevie, kto je majiteľom, v parlamente povedal, že sú to jeho dve dospelé deti a jeho švagor, kto v rozhodujúcom období, keď farma získavala dotácie z európskych fondov, bol akcionárom farmy Čapí hnízdo. A on tým, že mlčal, ich vlastne chránil. Takže on ich mená predhodil verejnosti. Dá sa povedať, že z nich v tejto dotačnej kauze urobil biele kone a dnes apeluje na to, že by bolo žiaduce, aby sa nimi s ohľadom na ich zdravotný stav nikto nezaoberal.

Zvažovali ste aj etickú rovinu, vzhľadom na zdravotný stav Babiša juniora?

Túto otázku sme, samozrejme, zvažovali pred natočením a zverejnením materiálu. Tým argumentovala doktorka, psychiatrička Dita Protopopová, inak takisto volebná líderka ANO v Prahe 8, predtým aj poradkyňa na ministerstve financií, dnes na ministerstve zdravotníctva. Áno, táto osoba napísala správu pre políciu o tom, že trestne stíhaný Andrej Babiš mladší nie je schopný zúčastniť sa trestného stíhania práve s ohľadom na svoj zdravotný stav. Ona nie je súdna znalkyňa, preto to nie je posudok, ale ide len o správu ošetrujúcej lekárky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie