Denník N

Štyri odpovede na otázku, ako vlastne dopadli voľby (aj pre Roberta Fica)

Na výsledky volieb sa dá pozrieť aj z pohľadu rozdelenia moci: nezávislí starostovia budú vládnuť 3 miliónom ľudí, koaliční asi 1,2 milióna obyvateľov, opoziční necelému miliónu.

Bývalý premiér Robert Fico v utorok zverejnil video, v ktorom sa rozčuľuje nad novinármi, lebo neprebrali jeho výroky z víkendu, že sa opozícia po komunálnych voľbách vyparila a neexistuje.

„Ak akceptujú tvrdenia opozície, že bola so svojimi výsledkami na úrovni nula úspešná a nevzdorujú tomuto šialenstvu, začínajú čím ďalej viac ohrozovať demokraciu na Slovensku,“ povedal.

Fico pri interpretácii výsledkov volieb využíva pohľad, ktorý stavia Smer do najlepšieho svetla, a je to logické – fakticky to robia všetky významné strany, ktoré výsledky sobotných volieb označili za svoj úspech.

Je preto dobré si s pomocou dát zrekapitulovať, čo komunálne voľby priniesli: prečo sedí, že Smer je naozaj stranícky víťaz, ale aj to, že najmä v mestách výrazne stráca podporu. A tiež, prečo nie je pravda, že sa opozícia vyparila, aj keď sa veľké strany ako SaS a OĽaNO so slabými regionálnymi štruktúrami nedokážu presadiť na vidieku.

Voľby však pre budúcnosť ukázali inú dôležitú vec – v čoraz väčšom počte dedín o obecné úrady nie je záujem a Slovensko bude musieť zvážiť zlučovanie malých obcí do väčších.

Video: Fico útočí na novinárov pre povolebné analýzy

1. Nikto neupiera Smeru stranícke víťazstvo

Fico vo víkendovej debate na TA3 aj v poslednom videu prezentuje graf, ktorý sumarizuje zisk starostovských, resp. poslaneckých mandátov v obecných a mestských samosprávach. V ňom jasne víťazia nezávislí pred Smerom. V druhej verzii tohto grafu, ktorý mal Fico v utorkovom videu, už nefigurujú víťazní nezávislí kandidáti a bývalý premiér porovnáva len zisky politických strán.

Ten istý graf priniesli všetky relevantné médiá aj bez toho, aby im ho musel pripomínať predseda Smeru (Denník N už v nedeľu ráno), a správne pomenúva zisky starostovských a primátorských mandátov pre nezávislých a jednotlivé strany a rôzne koalície.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie