Kakaovník pestovali v Amazonskom pralese pred viac ako 5-tisíc rokmi
Do Európy priniesli bôby kakaovníka Španieli v prvej polovici 16. storočia a postupne ich rozširovali po celom starom kontinente.
Až doteraz si vedci mysleli, že kakao sa začalo používať na výrobu čokolády asi pred 3900 rokmi v Strednej Amerike a Mexiku.
Vedci z univerzity v Britskej Kolumbii však zistili, že Juhoameričania domestikovali a používali kakaovník, teda rastlinu, z ktorej sa čokoláda vyrába, ešte o zhruba 1500 rokov skôr.
Štúdiu vydali vo vedeckom časopise Nature Ecology & Evolution.
Stopy chemikálií a DNA
Na základe chemických zvyškov na starodávnych keramických artefaktoch v oblasti Santa Ana (La Florida) v Ekvádore si autori novej štúdie myslia, že kakaovník používali pôvodní obyvatelia tohto územia na jedenie, pitie alebo liečenie.
Santa Ana je najstaršou známou lokalitou mayosko-chinchipskej kultúry, ktorá v tomto regióne existovala už pred najmenej 5450 rokmi.