Denník N

Kakaovník pestovali v Amazonskom pralese pred viac ako 5-tisíc rokmi

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Do Európy priniesli bôby kakaovníka Španieli v prvej polovici 16. storočia a postupne ich rozširovali po celom starom kontinente.

Až doteraz si vedci mysleli, že kakao sa začalo používať na výrobu čokolády asi pred 3900 rokmi v Strednej Amerike a Mexiku.

Vedci z univerzity v Britskej Kolumbii však zistili, že Juhoameričania domestikovali a používali kakaovník, teda rastlinu, z ktorej sa čokoláda vyrába, ešte o zhruba 1500 rokov skôr.

Štúdiu vydali vo vedeckom časopise Nature Ecology & Evolution.

Stopy chemikálií a DNA

Na základe chemických zvyškov na starodávnych keramických artefaktoch v oblasti Santa Ana (La Florida) v Ekvádore si autori novej štúdie myslia, že kakaovník používali pôvodní obyvatelia tohto územia na jedenie, pitie alebo liečenie.

Santa Ana je najstaršou známou lokalitou mayosko-chinchipskej kultúry, ktorá v tomto regióne existovala už pred najmenej 5450 rokmi. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie