Denník N

Kaščák: Nostalgia za totalitou stúpa, aj preto stále robíme Koncert pre všímavých

Skupinu Pražský výběr komunisti zakazovali, nemohla vystúpiť ani v Bratislave.
Skupinu Pražský výběr komunisti zakazovali, nemohla vystúpiť ani v Bratislave.

Vtedy to vyznelo ako jedna hysterická reakcia jedného politika, po desiatich rokoch sa v tom dajú vidieť úplne iné súvislosti. Tak si to celé pripomeňme. V októbri 2008 sa premiér Robert Fico vrátil z pracovnej cesty do Vietnamu a pobúrilo ho, ako slovenské médiá informovali o návšteve v komunistickej krajine. Novinárov preto nazval idiotmi a dodal, že komunistická tlač bola ústretovejšia k disidentom ako súčasná tlač k jeho vláde.

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa festival Pohoda a Aliancia Fair-play na jeseň 2008 rozhodli urobiť akciu s názvom Koncert pre všímavých. Pripravili ju na výročie 17. novembra 1989, v bratislavskom Parku kultúry a oddychu. Cez víkend bude jubilejný ročník, v úplne nových priestoroch.

Umenie potrebuje slobodu

Najskôr to vyzeralo ako jesenná verzia Pohody – koncerty, diskusie, umelecké diela. Ale išlo o niečo iné. Popri pripomenutí odkazu nežnej revolúcie najmä upozorniť na to, že totalitné praktiky a myslenie u mnohých ľudí a politikov pretrváva. Časom sa súčasťou programu stalo aj udeľovanie cien Biele vrany za občiansku statočnosť a vznikla tradícia „nepomníkového“ výročia. Cez víkend sa bude konať jubilejný 10. ročník, premiérovo v nových priestoroch.

„Chceli sme sa vrátiť k podobe, akú mal koncert na začiatku. Žiaľ, PKO už neexistuje, preto je najlepšou voľbou Refinery Gallery s dvomi sálami, kde môžu na preskačku bežať koncerty a debaty,“ vysvetľuje Michal Kaščák.

„Od prvého ročníka sa zmenilo všeličo, ale krajinu stále vedie človek, ktorý si Nežnú revolúciu nevšimol – je zaujímavé

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie