Denník N

Psychiatrička Babiša juniora urobila bleskovú kariéru v ANO, jej muž sa kvôli nemu naučil strieľať

Dita Protopopová: po tom, ako sa začala venovať ako psychiatrička premiérovmu synovi, náhle prerazila aj v politike. Foto - Hnutie ANO
Dita Protopopová: po tom, ako sa začala venovať ako psychiatrička premiérovmu synovi, náhle prerazila aj v politike. Foto – Hnutie ANO

Okolnosti cesty Babiša juniora na Krym vyvolávajú podľa expertov pochybnosti. Otec jeho psychiatričky kedysi viedol Slovenský inštitút v Moskve.

Aj z pohľadu svojich kritikov mal Andrej Babiš doposiaľ jedno nie celkom bezvýznamné plus.

Na rozdiel od mnohých stredoeurópskych politikov s populistickými sklonmi obdivne nevzhliada k Moskve. Teraz sa však v jeho blízkosti, konkrétne v kauze Čapí hnízdo, objavila ruská stopa. Nečakane a za neprehľadných okolností.

Ruská stopa: Manželia Protopopovci

Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší tvrdí, že bol v súvislosti s vyšetrovaním údajného otcovho dotačného podvodu zavlečený do cudziny. A zo všetkých miest na celej planéte si jeho „opatrovník“ vybral práve Krym. Bezpečnostne a diplomaticky jedno z najcitlivejších miest na európskej pôde.

Investigatívna reportáž Sabiny Slonkovej a Jiřího Kubíka, ktorá rozbúrila českú politickú scénu, tiež odkryla, že v tesnej blízkosti českého premiéra sa pohybujú manželia Protopopovci s nejasnými väzbami na Rusko.

„To, že ma vzali na Krym, bol pre mňa šok. Bol som na Kryme, na okupovanej Ukrajine. On ma tam odviezol s tým, že ‚pôjdeš na prázdniny‘. On je pôvodom Rus, strašne proruský. Jednoducho primitívny človek,“ povedal Babiš junior v investigatívnej reportáži Televízie Seznam.

Ten spomínaný „on“ sa volá Petr Protopopov. Nejaký čas fungoval ako „opatrovník“, šofér a bodyguard syna predsedu českej vlády.

Psychiatrička Dita a jej náhla kariéra

Protopopova manželka Dita je psychiatrička, ktorá napísala správu, podľa ktorej nie je Babiš mladší spôsobilý zúčastniť sa trestného konania pre psychickú chorobu. Protopopov je pôvodom Rus. Protopopová pochádza zo Slovenska, jej otec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie