Denník N

S rakovinou pankreasu chodíme za lekárom neskoro, po piatich rokoch prežíva len 5 percent pacientov

Symbolom pomoci pacientom s rakovinou pankreasu je fialová farba. Foto - Fotolia
Symbolom pomoci pacientom s rakovinou pankreasu je fialová farba. Foto – Fotolia

Na Svetový deň boja proti rakovine pankreasu, ktorý pripadá na 15. novembra, sa viaceré svetové dominanty rozsvietia na fialovo. K akcii sa pripája aj Slovensko.

Väčšina pacientov s rakovinou pankreasu nechodí k lekárovi zavčas.

„Osem z desiatich pacientov s rakovinou pankreasu príde tak neskoro, že ich už nevieme operovať,“ vraví onkochirurg Jozef Dolník z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Dôvodom je, že pacienti už majú metastázy a operácia by ich prognózu nezlepšila alebo karcinóm pokročil natoľko, že ho nevedia vybrať bez toho, aby pacientovi ublížili.

„Z 20 percent pacientov, ktorých operujeme, prežíva 5 rokov od diagnózy iba 26 percent,“ dodal lekár Dolník.

Celkovo prežíva 5 rokov po diagnóze iba 5 percent pacientov. Rakovina pankreasu má najnižšiu mieru prežitia spomedzi všetkých druhov rakoviny.

Nešpecifické prejavy

Rakovina pankreasu je 7. najčastejším onkologickým ochorením a 4. najčastejšou príčinou úmrtia na onkologické ochorenie. Každý deň pribudne na svete 1250 pacientov s diagnostikovaným ochorením a denne ich viac ako 900 zomrie.

Čo sa týka Slovenska, posledné údaje o počte pacientov s rakovinou pankreasu sú z roku 2011 – v uvedenom roku sme evidovali 881 nových prípadov ochorenia a 815 úmrtí.

„Ľudia by mali vedieť, že rakovina pankreasu zabíja,“ hovorí onkochirurg Dolník. Ochoreniu nedávno podľahla aj speváčka Aretha Franklin a v minulosti zakladateľ Apple Steve Jobs či herec Patrick Swayze.

Prečo chodia pacienti k lekárovi tak neskoro, keď ochorenie naplno prepuklo?

Nevýhodou rakoviny pankreasu je, že ochorenie má nešpecifické prejavy, napríklad ožltnutie, nevoľnosť a vracanie, stratu hmotnosti, nechuť do jedla a únavu, depresiu, problémy s trávením či zmeny vo sfarbení stolice. Z toho dôvodu nie je jednoduché ochorenie rozpoznať. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie