Denník N

Mayová dohodu o brexite pretlačila cez vládu, stratila však najmenej dvoch ministrov

Aktualizácia 15. 11. o 10:03. Je to zrada, budeme vazalský štát, horšie, ako keby sme zostali členom, hovoria zástancovia tvrdého brexitu o kompromise. Dvaja ministri odstúpili.

Po roku a pol náročných rokovaní sa Británia a Európska únia v utorok dohodli na návrhu zmluvy o brexite. Jeden z vyjednávačov ho podľa Financial Times nazval „čestným kompromisom“.

V stredu sa čakalo, či sa britskej premiérke Therese Mayovej podarí presadiť dohodu vo svojej vláde. Britské médiá na titulných stranách písali o Mayovej „momente pravdy“, či „dni zúčtovania“.

Pripustila, že brexit nebude

Premiérke sa to napokon podarilo. Po päťhodinovom rokovaní oznámila, že vláda dohodu o brexite podporila.

„Kabinet mal dlhú, detailnú a vášnivú debatu o návrhu dohody o odchode a o rysoch politickej deklarácie nášho budúceho vzťahu s Európskou úniou,“ povedala Mayová.

„Tieto rozhodnutia sa nerodili ľahko, ale verím, že je to rozhodnutie, ktoré je jasne v národnom záujme,“ dodala premiérka.

Premiérka povedala, že išlo o kolektívne rozhodnutie. Tvrdí zástancovia brexitu vo vláde ju však nepodporili. Podľa rôznych zdrojov 10 či 11 ministrov (z 29) sa voči dohode vyjadrilo kriticky a bolo proti.

Vo štvrtok ráno prví ministri oznámili, že pre dohodu rezignujú. Ide o ministra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie