Denník N

V demokracii je len jedna možnosť: rezignácia Andreja Danka

Andrej Danko ako vysokoškolák nekonal čestne. Univerzita Mateja Bela ho usvedčila z plagiátorstva. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko ako vysokoškolák nekonal čestne. Univerzita Mateja Bela ho usvedčila z plagiátorstva. Foto N – Tomáš Benedikovič

Druhý najvyšší ústavný činiteľ podviedol univerzitu, slovenskú verejnosť aj Európu.

„Chceme, aby sa na spoločnom trhu predávali výrobky, ktoré nebudú napodobňovať originál,“ vyhlásil pred vyše rokom predseda parlamentu Andrej Danko. Išlo o dvojakú kvalitu potravín, napríklad plagiáty jogurtov.

Danko vtedy vytiahol do boja za kvalitný originál, ktorý si vraj slovenská verejnosť zaslúži. Dnes je však zrejmé, že on sám jej vnútil svoj podradný plagiát a svoju falošnú značku JUDr., ktorú získal podvodom.

Druhý najvyšší ústavný činiteľ podviedol univerzitu aj celú slovenskú verejnosť, zneuctil princípy, na ktorých stojí európska vzdelanosť.

Škody, ktoré tým napáchal na spoločnosti, sú rádovo vyššie, než by mohli napáchať všetky zjedené plagiáty originálnych jogurtov dokopy. Danko by mohol škody čiastočne odčiniť iba odstúpením z funkcie a odchodom z politiky. Tak ako to urobili nemecký minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg v roku 2011 alebo maďarský prezident Pál Schmitt v roku 2012 – vyšlo totiž najavo, že ich práce, za ktoré získali akademické tituly, boli plagiáty.

Títo dvaja politici rezignovali, pretože zotrvaním vo funkcii by nabúrali základný pilier európskej civilizácie. Tá sa zrodila práve na pôde univerzít, ktoré počas stáročí vyvinuli zložitý systém rituálov a skúšok na zabezpečenie kvality vzdelania – odtiaľ všetky tie ceremónie a taláre.

Ak sa dnešná rozvadená Európa dokáže ešte stále zhodnúť na tom, čo je posvätné, tak je to akademická pôda a úcta k vzdelaniu. Keď sa prevalila zu Guttenbergova aféra, vtedajší predseda nemeckého parlamentu Norbert Lammert vyhlásil, že je to „klinec do rakvy dôvery v našu demokraciu“.

Maďarská aj nemecká univerzita reagovali rýchlo, zrušili tituly obom politikom a rektor tej maďarskej odstúpil. Slovenská Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici sa namiesto obhajoby vzdelanosti a hľadania pravdy celé týždne ukrývala za hradbami tajností a mlčania, než sa konečne rozhodla prípad vyšetrovať.

Na západe je odpísaný, obracia sa na východ

Andrej Danko sa zachoval ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Komentáre

Teraz najčítanejšie