Denník N

Pellegrini dal farmafirmám ultimátum, tie sa ho nezľakli, na ťahu je Kalavská

Peter Pellegrini a Andrea Kalavská. Foto – TASR
Peter Pellegrini a Andrea Kalavská. Foto – TASR

Do štvrtka večera sa musí ministerka zdravotníctva rozhodnúť, či odobrí proces, ktorý má znížiť ceny liekov a zoberie farmafirmám 50 miliónov ročne.

Je pondelok doobeda. Na ministerstve zdravotníctva rokujú ministerka Andrea Kalavská, premiér Peter Pellegrini a ľudia z asociácií, ktoré zastupujú farmaceutické firmy, dodávateľov liekov a pacientov. Hovoria spolu dve hodiny. Atmosféra je podľa viacerých zúčastnených napätá, štát a firmy sa nevedia dohodnúť.

Rokujú o tom, či sa budú meniť ceny liekov. Ak by sa znižovali, z verejných peňazí by sa ušetrilo podľa vládnych analytikov 50 miliónov, podľa poisťovní až 70.

O tieto peniaze by však prišli farmaceutické firmy, získali by ich poisťovne, ktoré by ich mohli použiť na niečo iné.

Nie je bežné, skôr výnimočné, že na takom stretnutí je osobne premiér. Aj to naznačuje, že situácia je vážna. „Peter Pellegrini je presvedčený, že vysoké ziskové marže vytvárajú farmaceutickým spoločnostiam dostatočný priestor na takú revíziu cien liekov, ktorá by nepriniesla žiadne zvýšené doplatky pre slovenských pacientov,“ odkázal oficiálne. Mimo záznamu hovoria účastníci stretnutia, že Pellegrini bol na firmy nečakane tvrdý.

Kalavská váha

V hre je veľa, ušetriť možno desiatky miliónov eur a štátu zároveň zákon prikazuje,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie