Denník N

Toto je realita slovenského hokeja. Prečo sme si ešte nezvykli?

Pozerať na našich, to je riadny nervák. Foto - TASR
Pozerať na našich, to je riadny nervák. Foto – TASR

Na posledných desiatich vrcholných podujatiach (MS a OH) sme sa do štvrťfinále dostali len trikrát. Podobne ako Bielorusko či Nórsko.

Zápas Bieloruska s Nórskom rozhodol, že ani tento rok sa nedostaneme medzi osem najlepších tímov na majstrovstvách sveta. Hoci sa neúčasť vo štvrťfinále bude hodnotiť ako neúspech, výsledky len odrážajú súčasnú úroveň slovenského hokeja. Občas sa do štvrťfinále dostaneme, no väčšinou nie.

Postup do štvrťfinále pre našich hokejistov nie je ľahká misia. V základnej skupine majstrovstiev sa tímy mimo najlepšej šestky pretláčajú vo vyrovnaných súbojoch o dve voľné miesta do štvrťfinále, v každej skupine o jedno. Tento súboj zvádzajú tri či štyri tímy (v našej skupine to tento rok bolo Slovensko, Bielorusko a Nórsko).

Ak chceme hrávať štvrťfinále, nemali by sme s týmito mužstvami prehrávať. To je pri vyrovnanosti tímov ťažká úloha. Tento rok o to ťažšia, že nám ich vylosovali na začiatok turnaja a za päť dní sme mali vyhrať všetky štyri zápasy.

Za posledných osem šampionátov sme zdolali všetky kedysi slabšie tímy iba v roku 2012, keď sme skončili strieborní. Aj za Vůjteka sme prehrali s Lotyšskom a Rakúskom, Francúzskom či tento rok s Nórskom. Stratené body môžeme získať v zápasoch so silnými, ale poraziť najlepších sa nám podarilo z posledných ôsmich šampionátov len dvakrát.

Sme na úrovni Švajčiarov, Bielorusov, Nórov

Kam teda patrí náš hokej? Najobjektívnejší je rebríček IIHF, ktorý sleduje výsledky tímov za posledné štyri roky na majstrovstvách sveta a olympijských hrách. V roku 2004 sme boli najvyššie, na treťom mieste.

Od roku 2008 doteraz sa s výnimkou dvoch rokov po úspechoch (siedme miesto v rebríčku v roku 2010 – vtedy sme boli na OH štvrtí – a šieste miesto v roku 2012 po striebornej medaile) potácame medzi ôsmym a desiatym miestom. Teda za Švajčiarskom (dlhodobo) a na úrovni tímov Nemecka, Bieloruska, Lotyšska či Nórska.

Svetový hokej je rozdelený na šesť najlepších tímov a zvyšných šesť, sedem, ktoré ich nasledujú. Účasť v semifinále si počas posledných ôsmich majstrovstiev sveta tí najlepší až na tri výnimky postrážili.

Či sa to fanúšikom páči, alebo nie, my patríme do druhej skupiny. Od roku 2008 sa hralo osem majstrovstiev sveta (vrátane tohtoročných) a dvakrát boli olympijské hry. Z desiatich pokusov sme sa do štvrťfinále dostali trikrát. Švajčiari si zahrali štvrťfinále päťkrát, Nóri a Bielorusi trikrát, Lotyši a Nemci dvakrát. Áno, my sme raz boli vo finále a raz v semifinále. Vo finále boli aj Švajčiari, v semifinále Nemci.

Fíni - súper, s ktorým si dlhodobo nevieme poradiť. Foto - TASR
Fíni – súper, s ktorým si dlhodobo nevieme poradiť. Foto – TASR

Švajčiari a Dáni v NHL

Po odchode zlatej generácie sa slovenský hokej hľadá, zatiaľ čo konkurenti z druhého sledu idú hore. Ich hráči hrajú v kvalitných európskych ligách (Bielorusi v KHL, Nóri vo švédskej lige) a čoraz viac sa presadzujú aj v NHL.

Švajčiari tam mali túto sezónu 13 hráčov, teda rovnako ako Slováci. Nemci desať hráčov, Dáni ôsmich – najmä oni a Švajčiari sa v zámorí presadzujú čoraz viac.

Keď Žigmund Pálffy hovorí, že jeho generácia s Nórmi neprehrávala, má pravdu, ale toto už nie sú časy Japonska a ich vlastných gólov či Poľska v A kategórii.

Tímy druhého sledu sú veľmi vyrovnané, čo dokazuje aj to, že Francúzi, ktorí vlani hrali štvrťfinále a porazili nás, tento rok možno vypadnú. Rovnako vypadávajú Slovinci, ktorí hrali vlani štvrťfinále na olympiáde (a tiež nás porazili).

Tento rok bol vôbec prvým, keď na majstrovstvách sveta nebol na slovenskej súpiske ani jeden hráč, ktorý získal medailu počas rokov 2000 až 2003.

Odchod z kvalitných súťaží

O poklese počtu hráčov v NHL sa popísalo dosť, málo sa hovorí o tom, čo spomínal v januári pre Denník N aj tréner dvadsiatky Ernest Bokroš. Klesá počet hráčov aj v iných kvalitných ligách. V AHL, kde hrajú čakatelia na NHL, bolo v sezóne 2003/2004 až 33 Slovákov, tento rok len sedem. V sezóne 2006/2007 ich bolo vo Švédsku 15, tento rok sedem (mnohí mladí), vlani len jeden.

Vo fínskej lige korčuľujú traja, ale tam nehralo veľa Slovákov ani predtým. V KHL od vzniku v roku 2008 počet hráčov stúpal. Keď Slovan začal hrať túto ligu, bolo tam 51 slovenských hráčov. Túto sezónu je aj so Slovanom už len 32 hráčov a je otázne, koľko ich zostane, keď Slovan odíde.

Pre najsilnejšie kluby tento rok neboli Slováci zaujímaví, aj preto sezónu končili veľmi skoro. Naši hráči s výnimkou Ladislava Nagya a Jána Laca nepatria medzi hviezdy KHL. Bodovo lepšieho hráča v KHL ako Slovensko (Nagy) malo tento rok Francúzsko (Da Costa) aj Slovinsko (Muršak).

Jedinou ligou, kde počet Slovákov neustále narastá, je česká.

Keď Miro Šatan hovorí, že majstrovstvá sú reálnym obrazom, na čo máme, a zápas s Ruskom zhruba maximom, čo môžeme, fanúšikovia to musia brať. Očakávať medailu nie je namieste. Zlaté obdobie, keď sme získali tri medaily za štyri roky, sa tak skoro nevráti. Samozrejme, systém výchovy mladých hokejistov či podmienky v kluboch sa dajú zreformovať, no takéto veci sa nedokážu meniť rýchlo.

Preto netlačme na hráčov, že  je ich povinnosť spraviť štvrťfinále, a keď sa to nepodarí, tak vyhlásiť štátny smútok. Tešme sa, keď tím dokáže nájsť silu a otočiť zápas so silným Bieloruskom. Tešme sa, keď takmer zdolajú Rusov. Keď sa to nepodarí, nevadí, súper bol lepší.

Tešme sa, že si (ak sa Bielorusi nezbláznia a neprejdú až do semifinále) zahráme na olympiáde medzi 12 najlepšími (respektíve 11 a Južnou Kóreou) tímami sveta, hádam s najlepšími hráčmi sveta. Boli roky, keď sa nám to nepodarilo.

Slovenský fanúšik sa musí uskromniť, netlačiť zbytočne na hráčov, ktorí na najlepších nemajú. Viac si tak užije ďalšie majstrovstvá a možno sa aj skôr podarí úspech, aký dosiahla Vůjtekova družina v roku 2012.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie