Denník N

Stihne Ústavný súd rozhodnúť o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy? Deväť sudcov končí a noví sú otázni

Ústavný súd ostal takmer prázdny. Foto – TASR
Ústavný súd ostal takmer prázdny. Foto – TASR

Lehoty na rozhodovanie o volebných sťažnostiach sa končia v čase, keď už na Ústavnom súde nebude deväť jeho súčasných sudcov.

Autor je bývalým predsedom Ústavného súdu, poradcom prezidenta republiky

Minulú sobotu sa konali voľby do orgánov územnej samosprávy. Výsledky sú naporúdzi, poznáme problémy a prešľapy, ku ktorým došlo alebo sa údajne stali. Celý tento volebný dej otvára jednu, zatiaľ neznámu, ale o to viac závažnú otázku, ktorej riešenie môže naraziť na to, že deväť členov pléna Ústavného súdu končí 16. februára 2019 vo svojich funkciách.

Je viac ako pravdepodobné, že niektorí neúspešní kandidáti, politické strany, ktoré sa nepresadili, ba možno aj voliči sa pokúsia zvrátiť výsledky volieb podaním návrhov, ktorými napadnú neústavnosť alebo nezákonnosť volieb. Nič výnimočné, také návrhy sa podávali, niekedy až hojne, po každých voľbách do orgánov územnej samosprávy. Ústavný súd má plný archív rozhodnutí o takých pokusoch.

Dnešná situácia je podstatne odlišná. V ostatných rokoch sa o sťažnostiach vo volebných veciach konalo na Ústavnom súde, ktorého členovia mali pred sebou viac rokov funkčného obdobia, ale po týchto novembrových voľbách tomu tak nie je. Deväť sudkýň a sudcov sa stane emeritnými už v polovici februára, t. j. o necelé štyri mesiace.

Lehoty a problém ich dodržania

Konanie vo volebných sťažnostiach vzhľadom na citlivosť takejto agendy vyniká veľmi krátkymi lehotami. Návrh na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Komentáre

Teraz najčítanejšie