Denník N

tl;dr: Prečo radšej chvíľu nechodiť k lekárovi, ktorý si kúpil nový počítač

Dnes aj: prečo už môžete nábytok po vašich prarodičoch vyhodiť.

Chirurg a redaktor New Yorkeru Atul Gawande ponúka veľkú reportáž o tom, ako sa mení lekárska profesia vplyvom počítačov a elektronizácie zdravotných záznamov pacientov. Jeho najzaujímavejšie zistenia:

  • Informatizácia zdravotníctva najskôr pacientov zabíja a neskôr zachraňuje; podľa jednej štúdie každá nová funkcia pridaná do softvéru pre lekárov počas prvého roka zvyšuje úmrtnosť jeho pacientov o 0,11 %. V ďalších rokoch, keď si lekári zvyknú, ale úmrtnosť klesá o 0,21 %.
  • Počítačové systémy v zdravotníctve trpia nezmyselnými rozhraniami a funkciami nezohľadňujúcimi, ako skutoční lekári pracujú. Tieto problémy sa dajú postupne riešiť. Dajú sa už však identifikovať najmenej dva systémové problémy:
    1. Zdravotné záznamy písané rukou boli vždy stručné. To malo svoju výhodu: akýkoľvek ďalší lekár v nich našiel len to podstatné a ľahko sa v nich zorientoval. Do elektronických záznamov však lekári často kopírujú celé dlhé výsledky testov a šanca ďalších lekárov, že v nich rýchlo nájdu to, čo potrebujú, a neprehliadnu niečo zásadné, sa znižuje.
    2. Elektronizácia zhoršuje zaťaženie lekárov byrokraciou aj po tom, ako sa s počítačmi naučia poriadne pracovať: presúva totiž na nich mnohé menšie úlohy, ktoré doteraz mohol urobiť niekto menej kvalifikovaný. Napríklad, niektoré typy dokumentov či receptov mal teoreticky vždy vypisovať lekár, ale v praxi mu ich často mohla predvyplniť sestra a lekár ich skontroloval a podpísal. Elektronický systém už to sestre neumožní urobiť – každý zamestnanec musí zostať vo svojej vlastnej „ohrádke“, hoci je to často menej efektívne a frustruje to rovnako lekárov ako sestry.
  • Po elektronizácii sa trendom v amerických ordináciách stáva najímanie pisárov. Namiesto toho, aby lekár ťukal do počítača popri tom, ako vám dáva otázky, sa

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie