Denník N

Vedci: Danko by mal odstúpiť a ospravedlniť sa

Andrej Danko. Foto - TASR
Andrej Danko. Foto – TASR

Vedci tiež vyzývajú kompetentné orgány Univerzity Mateja Bela, aby dôsledne vyšetrili plagiátorstvo na právnickej fakulte a vyvodili zodpovednosť voči konkrétnym osobám.

Po tom, čo sa ukázalo, že rigorózna práca Andreja Danka je plagiát, by sa mal predseda parlamentu „ospravedlniť, odstúpiť zo všetkých verejných funkcií a prestať používať podvodne nadobudnutý titul“, myslí si fyzik Marcel Serina, ktorý pôsobí na univerzite v Bazileji.

Podľa vedca Danko „flagrantne porušil akademické pravidlá a etiku“.

Fyzik za najhoršie považuje, že kauza dáva ľuďom signál, že „podvádzať a klamať je normálne, veď to robí jeden z najvyšších ústavných činiteľov“.

Poškodzuje meno univerzít a Slovenska

To, že by mal Andrej Danko odstúpiť, si myslí aj ďalší oslovený vedec, Peter Both z Biotechnologického inštitútu v Manchestri.

„Ako sa má cítiť slušný človek, ktorý si štúdium oddrie, no titul, ktorý získa, potom znehodnocujú takíto ľudia?“ pýta sa Both.

Podľa neho takéto aféry „poškodzujú meno univerzít a Slovenska v zahraničí“.

V roku 2012 odstúpil z funkcie pre plagiátorstvo maďarský prezident Pál Schmitt. Z rovnakého dôvodu skončili aj niektorí politici v susednom Česku.

Vľavo 31. strana z publikácie Základy správní vědy od Dušana Hendrycha z roku 1992, vpravo 10. strana rigoróznej práce od Daniela Pisáka, ktorá sa zhoduje s Dankovou. Reprofoto – N

Neprivierať oči pred problémom

To, že by mal Andrej Danko odstúpiť z funkcie, si myslí aj historik Miroslav Lacko z univerzity v Jene a Ostravskej univerzity. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie