Denník N

Psychologička: Tradičná rodina je pre dieťa rovnako dobrá ako homosexuálna, cirkev neprijíma výsledky vedy

Jana Fúsková. Foto- archív J. F.
Jana Fúsková. Foto- archív J. F.

Na Slovensku sa rodí 40 percent detí mimo manželstva, v Únii je to 60 percent. Podľa Jany Fúskovej zo Slovenskej akadémie vied má byť rodina bezpečná, láskyplná a stabilná a je jedno, či sú rodičia slobodní alebo gayovia a lesby.

Pri prezentácii svojho výskumu ste povedali, že pojem tradičná rodina sa ťažko definuje. Prečo?

Pretože žiadnu tradíciu nemáme tak dlho, ako si myslíme. Obraz tradičnej rodiny, o ktorom sa teraz hovorí, je obraz, ktorý tu máme možno posledných pár storočí. Ale v skutočnosti to nie je dlhodobý historický obraz. Pojem rodičovstva, materstva či otcovstva máme počas celej histórie, ale tá predstava, že rodina je jedna žena a jeden muž, ktorí sú v romantickom formálnom zväzku, manželstve, a v ňom vychovávajú deti, tak tento koncept je súčasný.

Prečo sa potom zástancovia tradičnej rodiny odvolávajú na to, že takto to vždy bolo?

Každý máme potrebu štruktúry. Svet, ktorý je štruktúrovaný, nám vyhovuje, lebo sa v ňom vieme pohybovať. Mne sa pojem tradičná rodina nehodí, lebo v súčasnom svete máme takmer polovicu rodín, ktoré v tomto zmysle nie sú tradičné.

Z akého dôvodu niekto odmieta iný ako tradičný model rodiny? Má strach, že ten iný model nemôže fungovať?

Nemôžem odporovať tomu, že „tradičná rodina“ je pre dieťa dobrá. Samozrejme, dieťa potrebuje stabilitu. V súčasnosti zažívame druhý demografický prechod. Je to prechod, v ktorom viac ľudí uvažuje, či vôbec mať deti. Sú na pochybách najmä z ekonomických dôvodov. Dôsledkom tohto druhého demografického prechodu je aj to, že klesá počet manželstiev. Napriek tomu sa ukazuje, že štruktúra rodiny a stabilita spoločnosti je veľmi dôležitá. Avšak tú stabilitu vieme zabezpečiť aj inými formami ako manželstvom.

V súčasnosti stúpa počet iných foriem spolunažívania ako manželstvo. Prečo?

Často to môže byť tým, že to tak ľuďom viac vyhovuje. Odmietanie konvencií, v určitom zmysle pohodlnejší život. Ale niekedy to môže spôsobovať prekážky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie