Denník N

Aféra Deflategate končí, Patriots dostali vysokú pokutu, quarterback Brady dištanc

Štvornásobný držiteľ prsteňa pre víťaza Super Bowlu Tom Brady. Foto - AP
Štvornásobný držiteľ prsteňa pre víťaza Super Bowlu Tom Brady. Foto – AP

Najdekorovanejší QB posledného desaťročia podvádzal, z lôpt úmyselne vypúšťal vzduch, aby získal výhodu.

Vedenie zámorskej Ligy amerického futbalu (NFL) potrestalo tím New England Patriots finančnou pokutou jeden milión dolárov. Súčasťou trestu je aj štvorzápasová suspendácia pre kľúčového hráča Patriots, quarterbacka Toma Bradyho.

NFL rozhodla, že Patriots a Brady boli vinní v tzv. kauze ‚Deflategate‘. Vo finálovom zápase konferencie AFC, v ktorom Patriots zdolali Indianapolis Colts 45:7 a vybojovali si tak miestenku v záverečnom súboji o Superbowl, mal domáci tím použiť úmyselne nedofúkané lopty. Ak nie je futbalová ‚šiška‘ dofúkaná na predpísané parametre, quarterbackovi, ktorý loptu zahráva a rozdeľuje ďalším hráčov vzniká nedovolená výhoda.

Mäkšia lopta sa totiž lepšie drží a ľahšie prihráva. V NFL totiž existuje pravidlo, že každý tím má pri zahrávaní útočnej akcie k dispozícii vlastné lopty. Tie kontrolujú pred zápasom rozhodcovia, ale počas duelu už nemajú prehľad o tom, aké ‚šišky‘ sa použili.

Nedvíhal telefón, teraz sa proti rozsudku odvolá

Brady od začiatku celej kauzy akékoľvek konanie v rozpore s pravidlami odmietal. Obvinenia z neférového správania sa ho dotkli natoľko, že s nezávislým vyšetrovateľom Tedom Wellsom, ktorého NFL poverila vyriešením celého prípadu, ani nekomunikoval. „Pán Brady nezdvíhal telefón a vôbec s nami nespolupracoval. Výška trestu zohľadňuje aj jeho správanie počas vyšetrovania,“ uviedol viceprezident futbalových operácií NFL Troy Vincent.

Väčším trestom ako miliónová pokuta je pre Patriots fakt, že štvrtinu základnej časti odohrajú bez svojho hviezdneho quarterbacka. Brady pre trest vynechá súboje proti Pittsburghu, Buffalu, Jacksonvillu a Dallasu. Hráčov agent Don Yee pre agentúru AP potvrdil, že jeho klient sa proti suspendácii odvolá.

Patriots po výhre nad Indianapolisom postúpili do finálového súboja NFL, kde zdolali Seattle 28:24 a získali štvrtý Superbowl v klubovej histórii.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie