Denník N

Zuzana Mistríková: Ficov príbeh je smutný, jeho politika je len zhodnotiť, zahladiť a stihnúť sa vysťahovať

Zuzana Mistríková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zuzana Mistríková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozdiely medzi Ficom a Mečiarom takmer zmizli, vraví tvár novembra 1989 a filmová producentka Zuzana Mistríková. „Všetko, čo Mečiar robil, robil z presvedčenia, že je schopný krajinu doviesť najďalej. Fico dnes už nemá ani tú víziu,“ myslí si.

Máte skúsenosť s organizovaním demonštrácií v novembri 1989 a viackrát ste vraveli, že ste si ako študenti počas nežnej revolúcie do poslednej chvíle neboli istí, či vtedajší režim voči vám nezasiahne…

…v prvých dňoch určite, potom už sme to tak nevnímali.

Odpichnem sa od tejto vašej osobnej skúsenosti: Čo ste si pomysleli, keď ste si prečítali o policajných výsluchoch ľudí z iniciatívy Za slušné Slovensko?

V štandardnom štáte by asi bolo v poriadku, keby polícia dôsledne preverovala a vyšetrovala každé, čo i len trochu vážne či spoločensky dôležité upozornenie na možné porušenie zákona. Povedala by som si – v tomto štáte je všetko v poriadku, každému podozreniu z toho, že sa náhodou niečo stalo, sa venuje primeraná pozornosť. V tomto prípade je to, že koná NAKA a takto operatívne, šialené. Je to jasný politický odkaz. Ale ak bude vyšetrovanie korektné, aspoň sa neveriacim Tomášom dokáže, že organizátorov nik zo zahraničia neplatí.

Zdá sa, že tam je nejaké „ale“.

Je tu to „ale“. Človek nemôže mať takýto pocit z krajiny, v ktorej sa pomerne dlho nič nedialo s trestným oznámením týchto istých mladých ľudí na bývalého premiéra Roberta Fica, ktorý hneď po prvých demonštráciách začal v ľuďoch vyvolávať pocit ohrozenia.

Fico bol nakoniec vypovedať na jeseň na generálnej prokuratúre.

Áno, ale môžeme sa baviť ďalej: o trestných oznámeniach pána Špirka, ale aj o oznámeniach Jána Kuciaka, ktorému sa vyhrážal Marian Kočner, a o ktoré nikto ani nezavadil, hoci boli oveľa závažnejšie. A môžeme sa baviť aj o farmároch a ďalších kauzách, ktoré sa denne objavujú, a ktoré vyšetrené nie sú.

Zuzana Mistríková v strede pri debate v Slovenskej televízii v novembri 1989. Foto: Archív-TASR

Nemajú teda pravdu tí, ktorí hovoria, že ide o rutinné vyšetrovanie a že polícia musí preveriť každé, aj anonymné trestné oznámenie?

Mali by pravdu, ak by to tak naozaj bolo vo všetkých prípadoch. Ak by každý z nás mal skúsenosť, že keď on sám niečo ohlási, vidí takto rázne a rýchle konanie, ako pri anonymnom trestnom oznámení na organizátorov protestov.

Správa o výsluchoch prišla prakticky v tom istom čase, ako bývalý premiér Robert Fico pre český týždenník Echo povedal: „Dnes už vieme, že organizátori tých demonštrácií po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platí George Soros (…) My dobre vieme, kto sa s kým stretával a akú rolu v tej dobe zohrával.“ Čo nám chce Robert Fico odkázať?

Že keď sa niekto rozhodne občiansky vyjadriť svoj postoj, a nebodaj dosiahne politickú reakciu na to, čo považuje za nevyhnutné v krajine zmeniť, tak bude mať problém. Reči o Sorosovi ma bavia, lebo prví, ktorí boli údajne financovaní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie