Denník N

Danko pre plagiát sám neskončí, chce, aby poslanci hlasovali o jeho odvolaní

Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Danko oznámil, že SNS podporí opozíciu v jej snahe zvolať mimoriadnu schôdzu pre jeho odvolávanie. Most žiada vyvodiť zodpovednosť.

„Mám tu hostí, pre boha živého.“ Takto dnes Andrej Danko odbil otázky novinárov, ktorí sa ho chceli spýtať, ako je možné, že jeho rigorózna práca je plagiátom.

Predseda parlamentu mal dôležitý deň, na Bratislavskom hrade hostil viacerých európskych lídrov. Na Slovensko prišli predsedovia parlamentov krajín V4, Nemecka a Francúzska.

Na tlačovej konferencii so svojimi hosťami nedovolil žiadne otázky a po nej pred novinármi veľmi rýchlo ušiel.

Video: Mám tu hostí, pre boha živého, reagoval Danko na to, že jeho práca je plagiát

Jeho hovorca Tomáš Kostelník povedal, že Danko sa k svojej práci vyjadrí až v januári, keď ju preverí odborná komisia. Tú zriadila Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB), kde Danko svoj titul získal.

Danko nakoniec podvečer vystúpil na brífingu, kde oznámil, že SNS podporí opozíciu v jej snahe zvolať mimoriadnu schôdzu pre jeho odvolávanie. „Neostáva mi nič iné, len sa znova uchádzať o dôveru koalície,“ povedal. Priznal, že dôvera v koalícii je naštrbená. Opäť nedal priestor na žiadne otázky novinárov.

Denník N zistil, že takmer celý text jeho práce sa zhoduje s textami v iných odborných knihách, a teda ide o plagiát.

Predseda parlamentu sa to však nechystá vysvetliť. „Keby predseda Národnej rady reagoval na každé obvinenie Denníka N, tak by celý deň nič iné nerobil,“ povedal jeho hovorca Kostelník pre tvnoviny.sk.

Smer sa ho zastal

V Česku aj Maďarsku pre plagiátorstvo odstúpili ministri, na Slovensku s tým zatiaľ skúsenosť nemáme. Danka sa zastal aj jeho koaličný partner, strana Smer.

„Pre Smer je Andrej Danko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie