Denník N

Kalavská nedodrží zákon. Nepodpísala zníženie ziskov farmafiriem o 50 miliónov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerka ustúpila farmaceutickým firmám a nebude robiť poriadok v tom, koľko platí štát za lieky.

Štát neušetrí od budúceho roka 50 miliónov eur na liekoch. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ustúpila farmaceutickým firmám a nepodpísala spustenie procesu, ktorý by urobil poriadok v sumách, ktoré štát platí za lieky. A to ani napriek tomu, že jej to prikazuje zákon.

Zhruba mesiac rieši ministerka dilemu, či podpíše takzvanú revíziu úhrad alebo nie. Ak by ju podpísala, štát by na liekoch ušetril 50 miliónov eur. O tieto peniaze by však prišli farmaceutické firmy, získali by ich poisťovne, ktoré by ich mohli použiť na niečo iné.

Štátu takúto revíziu prikazuje robiť aj zákon. Mal by to robiť každého štvrť roka. Pri väčšine liekov sa to však nedeje už sedem rokov.

Štát má podľa zákona platiť len toľko, koľko stojí najlacnejší liek s danou účinnou látkou. Keďže však túto úpravu nerobí, platíme z verejných peňazí o desiatky miliónov viac. A ani sa to od budúceho roka nezmení.

„Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa rozhodla nepodpísať revíziu úhrad liekov,“ napísalo ministerstvo v stanovisku. Nepomohol tak ani tlak premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa v pondelok stretol s pacientskymi organizáciami aj asociáciami výrobcov a dodávateľov liekov.

Ani ultimátum nepomohlo

Dal im ultimátum 48 hodín, aby sľúbili, že ak sa ceny liekov zmenia, oni znížia ceny tak, aby sa nezvýšil doplatok. Z 300 farmaceutických firiem však na túto výzvu pristúpili len dve. A tak ministerka ustúpila a dokument nepodpísala. K žiadnej zmene tak nepríde.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie