Denník N

Svetlana Alexijevič, syn zavraždenej maltskej novinárky a autor McMafie vystúpia na fóre

Svetlana Alexijevič, kniha McMafia a Timothy Snyder.
Svetlana Alexijevič, kniha McMafia a Timothy Snyder.

Stredoeurópske fórum o úpadku demokracie a dôležitosti investigatívnej novinárčiny prebehne okrem Bratislavy aj v Banskej Bystrici.

Žiadajme nemožné! S takým heslom sa dnes večer v Bratislave začne Stredoeurópske fórum vo V-klube na Námestí SNP. Jednou z jeho hlavných tém bude tento rok investigatívna novinárčina.

„V Európe sa stalo niečo doteraz nepredstaviteľné. Najprv na Malte, potom na Slovensku a najnovšie v Bulharsku – tri brutálne vraždy novinárov, ktorí rozkrývali prepojenia, čo mali ostať skryté. Investigatívni novinári sú dnes martýrmi demokracie – jej konštrukcia praská a neverejné záujmy, ktoré ju rozkladajú, sa vyliali na povrch. Európa má pred sebou nové synergie organizovaného zločinu, korupcie, oligarchov, politických a ekonomických elít. Čo spôsobuje zraniteľnosť vlád voči ich pôsobeniu? Čo môžeme urobiť?“ sa bude pýtať na debate (začína sa o 19:15) Zuzana Wienk troch hostí. Syna zavraždenej maltskej novinárky Paula Caruana Galiziu, britského reportéra a autora sfilmovanej knihy McMafia Misha Glennyho a poľského sociológa Sławomira Sierakowského.

O obavách o zachovanie demokratických systémov v Európe, najmä po vývoji v Poľsku a Maďarsku, sa bude rozprávať komentátor Denníka N a spisovateľ Martin Šimečka autora slávneho Predčítača a ústavného sudcu Bernharda Schlinka.

Bieloruská spisovateľka, ktorej knihy o Sovietskom zväze poznajú slovenskí čitatelia vďaka vydavateľstvu Absynt, vystúpi na fóŕe v sobotu večer.

„Je imperatív pravdy a lásky v skutočnosti márny? Prečo dozvuky 20. storočia prinášajú stále novú a novú bolesť – osobitne v Rusku, Bielorusku a na Ukrajine?“ bude sa jej pýtať francúzska novinárka Natalie Nougayrède.

Silná intelektuálna zostava sa následne stretne s Michalom Havranom, ktorý bude moderovať debatu o cynizme politických elít a populistov. Prídu na ňu – bulharský politológ Ivan Krastev, francúzsky spisovateľ Édouard Louis a americký profesor histórie Timothy Snyder.

Spolu s Alexijevičovou budú mať v sobotu večer aj autogramiádu.

Program fóra pokračuje v nedeľu diskusiou o revolučnom roku 2018. Za organizátorov protestného hnutia Za slušné Slovensko vystúpi Táňa Sedláková. Spolu s ňou americká historička Marci Shore, český študent filozofie, ktorý založil iniciatívu  Milion chvilek pro demokracii, Mikuláš Minář a jedna z hlavných postáv antikorupčných protestov v Rumunsku Radu Vancu.

Po nej prídu ešte dve debaty o vzbure.

Súčasťou fóra sú aj diskusie v Banskej Bystrici v sobotu večer.

Program Stredoeurópskeho fóra 2018

BRATISLAVA, PIATOK, 16. NOVEMBER 2018

V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava

19:00 Otvorenie

Karel Schwarzenberg (Česká republika) (t.b.c.)

19:15 Niečo zhnité

Paul Caruana Galizia (Malta) – Misha Glenny (Veľká Británia) – Sławomir Sierakowski (Poľsko)

Moderátorka: Zuzana Wienk (Slovensko)

20:45 Niečo pevné

Tak v Poľsku ako v Maďarsku je rozhodujúcim bodom v rozklade demokratických inštitúcií boj o charakter ústavného súdu, a teda o ústavu. Na Slovensku vznikla bez varovania pred niekoľkými týždňami podobná situácia. Demokratická verejnosť potrebuje hlbšiu diskusiu o tom, čo je faktickou zárukou jej slobody a na čom musí trvať – diskusiu, ktorá nebude len o samotnom Ústavnom súde, ani nie len o jeho význame, ale aj o tom, načo vlastne túto slobodu zaručenú ústavou potrebujeme. 

Bernhard Schlink (Nemecko)

Moderátor: Martin M. Šimečka (Slovensko)

SOBOTA, 17. NOVEMBER 2018

Stará Tržnica, Námestie SNP 25, Bratislava

19:30 Welcome

Ján Orlovský (Slovakia)

19:35 Svetlana Alexijevič: Prvá Čestná Európanka

Časy zo second handu 

Úryvok z knihy

Ingrid Timková (Slovensko)

Laudatio

Peter Balko (Slovensko)

19:50 Ťažká nádej

Diskusia s publikom

Je imperatív pravdy a lásky v skutočnosti márny? Prečo dozvuky 20. storočia prinášajú stále novú a novú bolesť – osobitne v Rusku, Bielorusku a na Ukrajine?

Svetlana Alexijevič (Bielorusko)

Moderátorka: Natalie Nougayrède (Francúzsko)

21:10 Žiadajme nemožné!

Aké možnosti má dnes demokratická verejnosť? Ako si má vybrať medzi cynizmom politických elít, ktoré sú skorumpované, a cynizmom populistov? Ako sa súčasné demokracie, ktoré vyrástli z revolúcií roku 1989, stali neslušnými? Prečo sa nimi stávajú aj západné demokracie? Európa potrebuje mobilizáciu občanov, ale aj mobilizáciu myšlienok a imagináciu. Zdá sa, že riešenia, ktoré sa dvomi tromi desaťročiami javili ako osvedčené a jediné možné, už nestačia. Ale ako môžu vzniknúť nové?

Ivan Krastev (Bulharsko) – Édouard Louis (Francúzsko) – Timothy Snyder (USA)

Moderátor: Michal Havran (Slovensko)

21:50 Autogramiáda

Svetlana Alexijevič (Bielorusko) – Ivan Krastev (Bulharsko) – Édouard Louis (Francúzsko) – Timothy Snyder (USA)

NEDEĽA, 18. NOVEMBER 2018

Divadlo Astorka Korzo’90, Námestie SNP 33, Bratislava

16:00 Slušnosť ako sen

Rok 2018 bol rokom veľkej mobilizácie občanov vo viacerých krajinách – na Slovensku bezprecedentnej – proti korupcii a prepojeniu moci so zločinom. Ako sa energia masových demonštrácii a pochodov môže premeniť na cestu k slušnej, fungujúcej demokracii? Aká je pozitívna alternatíva vládnucej neslušnosti?

Marci Shore (USA) – Táňa Sedláková (Slovensko) – Mikuláš Minář (Česko) – Radu Vancu (Rumunsko)

Moderátor: Chris Keulemans (Holandsko)

17:40 Vzbura proti nenávisti

Sú nepriatelia naši blížni? Aký je najlepší prístup? Treba proti nim demonštrovať a mobilizovať sa? Alebo by sme si mali s nimi sadnúť na kávu a pozhovárať sa? Odpovie mladý aktivista a politik, ktorý prežil besnenie na ostrove Utøya.

Erik Kursetgjerde (Nórsko)

Moderátor: Chris Keulemans (Holandsko)

18:10 Prehriate ľudstvo

Postupné a akcelerujúce prehrievanie atmosféry má priamu súvislosť s prehriatím spoločenských a mentálnych procesov. V čom jednotlivé súvislosti spočívajú a ako sa vyvinuli? Ako súvisí táto akcelerácia s výbuchmi nenávisti a jej ideologickými formami?

Thomas Hylland Eriksen (Nórsko)

Moderátor: Chris Keulemans (Holandsko)

18:40 Nová nenávisť? 

Nenávisť sama nie je nová, naopak, v Strednej Európe má dlhú tradíciu. Ale nová je miera zrýchľovania dynamiky frustrácie a strachu, ktorá ju znásobuje. Čo môže zastaviť tento trend? V roku 1968 mali naši rodičia nádej, aj keď žiadali nemožné. Je aj nádej roku 2018?

Thomas Hylland Eriksen (Nórsko) – Bożena Keff (Poľsko) – Gábor Schein (Maďarsko)

Moderátor: Chris Keulemans (Holandsko)

SOBOTA, 17. NOVEMBER 2018, BANSKÁ BYSTRICA

Bábkové divadlo na rázcestí, Skuteckého 14, Banská Bystrica

20:00 Doba vymknutá z kĺbov

O zrýchľujúcej sa dynamike globálnych procesov, ktorá mení podobu demokracie. O tom, ako sa premieta do našich životov a ako v nej udržať základnú spravodlivosť a ľudskú dôstojnosť.

Thomas Hylland Eriksen (Nórsko)

Moderátor: Radoslav Sloboda (Slovensko) 

Súčasťou podujatia bude uvedenie knihy Rok protestov, ktorú predstavia Grigorij Mesežnikov a Tomáš Gális.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie