Denník N

Trampoty čínskych miliardárov

Najbohatší Číňan Jack Ma si 11. novembra fotí začiatok veľkej nákupnej akcie. Foto - AP
Najbohatší Číňan Jack Ma si 11. novembra fotí začiatok veľkej nákupnej akcie. Foto – AP

Rebríček najbohatších Číňanov sa každý rok výrazne obmieňa. Okrem ekonomických faktorov je za fluktuáciou aj časté zatýkanie, úrazy a úmrtia.

Autor pôsobí v Inštitúte ázijských štúdií

Najnovšie vydanie rebríčka najbohatších Číňanov, takzvaného Hurun Reportu, prinieslo niekoľko noviniek. Na vrchol sa s 39 miliardami dolárov po roku vrátil Jack Ma z Alibaby. Medzi nováčikmi v zozname sa najvýraznejšie uviedol bývalý inžinier Googlu Colin Huang, ktorého elektronický obchod Pinduoduo debutoval na newyorskej burze, čo Huangovi vynieslo 14 miliárd dolárov.

V tomto ročníku sa však lámali skôr negatívne rekordy. Prvýkrát od roku 2012 sa do zoznamu dostalo menej ľudí ako v predchádzajúcom roku. Majetkom viac ako dve miliardy juanov (250 miliónov eur) disponovalo o 465 ľudí menej ako vlani. Aj počet dolárových miliardárov sa znížil o 27 na 620.

Pokles počtu takýchto bohatých ľudí sa vysvetľuje najmä pádom akciového trhu, ktorý od začiatku roka stratil viac ako 25 percent hodnoty. Spomaľujúca sa ekonomika a obchodné vojny sa tiež negatívne podpísali na ich majetku. Niektorí analytici však ponúkajú ešte jedno, špecificky čínske vysvetlenie.

Jedným z miliardárov, ktorí zo zoznamu vypadli, je Wang Ťien. V auguste sa počas dovolenky vo Francúzsku spoluzakladateľovi konglomerátu HNA stala zvláštna nehoda. Snažil sa vyliezť na zábranu pri ceste, z ktorej si chcel odfotiť prírodu. Po neúspešných pokusoch zdolať metrový múrik sa proti nemu rozbehol. Múr však tentoraz preskočil, prepadol sa o niekoľko metrov pod cestu a na mieste zomrel.

Zvláštne okolnosti Wangovej smrti otvorili množstvo špekulácií, pretože sa v tom čase skupina HNA, ktorej najznámejšou súčasťou je letecká spoločnosť Hainan Airlines, trápila s veľkými finančnými ťažkosťami. Po rokoch obrovských investícií v zahraničí, počas ktorých vo veľkom nakupovala podiely vo firmách ako Deutsche Bank, siete hotelov či technologické spoločnosti, firme došli peniaze a nezvládala splácať úroky na pôžičkách.

Wang začal riešiť problémy všemožnými spôsobmi. Medzi štandardné patrí bleskový rozpredaj aktív a dohody s veriteľmi. Menej štandardným bolo zavedenie pravidelných prejavov lojality ku komunistickej strane. Každý pracovný deň v HNA sa začal spoločným spevom čínskej hymny a prevolávaním slávy KSČ.

Prečo sa z Wanga zrazu stal horlivý komunista? Snažila sa strana ovládnuť Wangovu firmu? Naznačovali mu azda niečo? Pravdepodobne áno. Môžeme to spojiť s nehodou vo Francúzsku?

To už hraničí s konšpiračnou teóriou. Čo však môžeme povedať, je, že Wangov osud nie je medzi čínskymi miliardármi neobvyklý. Novinári v severočínskom Čchang-čchune spočítali, že len medzi rokmi 2003 a 2011 zomrelo 72 čínskych miliardárov neprirodzenou smrťou. Z toho 15 bolo zavraždených, 17 spáchali samovraždu, siedmi zomreli pri nehodách, 14 boli popravení a zvyšných 19 podľahlo chorobám.

Prečo sa to deje? Investičný bankár a vplyvný autor Ruchir Sharma má teóriu. Myslí si, že čínska vláda rozumie problému koncentrácie bohatstva v rukách úzkej skupiny ľudí: nedostatok konkurencie brzdí rozvoj ekonomiky, silní magnáti ovplyvňujú politiku. Z porovnávania vplyvu boháčov v rôznych krajinách mu vyšlo praktické pravidlo, podľa ktorého sa začínajú masové protesty v okamihu, keď magnáti ovládajú viac ako 10 percent hospodárstva krajiny.

Čínska vláda preto podľa Sharmu používa množstvo oficiálnych a menej oficiálnych spôsobov, ktorými obmedzujú koncentráciu bohatstva. V čase Wangovho nešťastia boli vyšetrovaní aj Wu Siao-chuej, ktorého poisťovnícky kolos Anbang sa dostal do finančných ťažkostí, a Jie Ťien-ming, poradca českého premiéra Zemana a majiteľ firmy CEFC, ktorá mala údajne na svedomí nelegálne obchody v Afrike. Obaja mali viac šťastia a skončili vo väzení – Wu na 18 rokov, Jie na rozsudok ešte čaká.

Zdá sa teda, že na Sharmovej teórii niečo bude. Svedčí o tom aj fakt, že prvý muž z vlaňajšieho rebríčka, Wang Ťien-lin, ktorého developerská firma Wanda dokonca kúpila hollywoodske štúdiá, bol vyšetrovaný a prinútený predať časť aktív. No a tohtoročný víťaz, Jack Ma, v septembri preventívne oznámil, že do roka odíde z Alibaby a bude sa venovať charite.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie