Denník N

Trampoty čínskych miliardárov

Najbohatší Číňan Jack Ma si 11. novembra fotí začiatok veľkej nákupnej akcie. Foto - AP
Najbohatší Číňan Jack Ma si 11. novembra fotí začiatok veľkej nákupnej akcie. Foto – AP

Rebríček najbohatších Číňanov sa každý rok výrazne obmieňa. Okrem ekonomických faktorov je za fluktuáciou aj časté zatýkanie, úrazy a úmrtia.

Autor pôsobí v Inštitúte ázijských štúdií

Najnovšie vydanie rebríčka najbohatších Číňanov, takzvaného Hurun Reportu, prinieslo niekoľko noviniek. Na vrchol sa s 39 miliardami dolárov po roku vrátil Jack Ma z Alibaby. Medzi nováčikmi v zozname sa najvýraznejšie uviedol bývalý inžinier Googlu Colin Huang, ktorého elektronický obchod Pinduoduo debutoval na newyorskej burze, čo Huangovi vynieslo 14 miliárd dolárov.

V tomto ročníku sa však lámali skôr negatívne rekordy. Prvýkrát od roku 2012 sa do zoznamu dostalo menej ľudí ako v predchádzajúcom roku. Majetkom viac ako dve miliardy juanov (250 miliónov eur) disponovalo o 465 ľudí menej ako vlani. Aj počet dolárových miliardárov sa znížil o 27 na 620.

Pokles počtu takýchto bohatých ľudí sa vysvetľuje najmä pádom akciového trhu, ktorý od začiatku roka stratil viac ako 25 percent hodnoty. Spomaľujúca sa ekonomika a obchodné vojny sa tiež negatívne podpísali na ich majetku. Niektorí analytici však ponúkajú ešte jedno, špecificky čínske vysvetlenie.

Jedným z miliardárov, ktorí zo zoznamu vypadli, je Wang Ťien. V auguste sa počas dovolenky vo Francúzsku spoluzakladateľovi konglomerátu HNA stala zvláštna nehoda. Snažil sa vyliezť na zábranu pri ceste, z ktorej si chcel odfotiť prírodu. Po neúspešných pokusoch zdolať metrový múrik sa proti nemu rozbehol. Múr však tentoraz preskočil, prepadol sa o niekoľko metrov pod cestu a na mieste zomrel.

Zvláštne okolnosti Wangovej smrti otvorili množstvo špekulácií, pretože sa v tom čase skupina HNA, ktorej najznámejšou súčasťou je letecká spoločnosť Hainan Airlines, trápila s veľkými finančnými ťažkosťami. Po rokoch obrovských investícií v zahraničí, počas ktorých vo veľkom nakupovala podiely vo firmách ako Deutsche Bank, siete hotelov či technologické spoločnosti, firme došli peniaze a nezvládala splácať úroky na pôžičkách.

Wang začal riešiť problémy všemožnými spôsobmi. Medzi štandardné patrí bleskový rozpredaj aktív a dohody s veriteľmi. Menej štandardným bolo zavedenie pravidelných prejavov lojality ku komunistickej strane. Každý pracovný deň v HNA sa začal spoločným spevom čínskej hymny a prevolávaním slávy KSČ.

Prečo sa z Wanga zrazu stal horlivý komunista? Snažila sa strana ovládnuť Wangovu firmu? Naznačovali mu azda niečo? Pravdepodobne áno. Môžeme to spojiť s nehodou vo Francúzsku?

To už hraničí s konšpiračnou teóriou. Čo však môžeme povedať, je, že Wangov osud nie je medzi čínskymi miliardármi neobvyklý. Novinári v severočínskom Čchang-čchune spočítali, že len medzi rokmi 2003 a 2011 zomrelo 72 čínskych miliardárov neprirodzenou smrťou. Z toho 15 bolo zavraždených, 17 spáchali samovraždu, siedmi zomreli pri nehodách, 14 boli popravení a zvyšných 19 podľahlo chorobám.

Prečo sa to deje? Investičný bankár a vplyvný autor Ruchir Sharma má teóriu. Myslí si, že čínska vláda rozumie problému koncentrácie bohatstva v rukách úzkej skupiny ľudí: nedostatok konkurencie brzdí rozvoj ekonomiky, silní magnáti ovplyvňujú politiku. Z porovnávania vplyvu boháčov v rôznych krajinách mu vyšlo praktické pravidlo, podľa ktorého sa začínajú masové protesty v okamihu, keď magnáti ovládajú viac ako 10 percent hospodárstva krajiny.

Čínska vláda preto podľa Sharmu používa množstvo oficiálnych a menej oficiálnych spôsobov, ktorými obmedzujú koncentráciu bohatstva. V čase Wangovho nešťastia boli vyšetrovaní aj Wu Siao-chuej, ktorého poisťovnícky kolos Anbang sa dostal do finančných ťažkostí, a Jie Ťien-ming, poradca českého premiéra Zemana a majiteľ firmy CEFC, ktorá mala údajne na svedomí nelegálne obchody v Afrike. Obaja mali viac šťastia a skončili vo väzení – Wu na 18 rokov, Jie na rozsudok ešte čaká.

Zdá sa teda, že na Sharmovej teórii niečo bude. Svedčí o tom aj fakt, že prvý muž z vlaňajšieho rebríčka, Wang Ťien-lin, ktorého developerská firma Wanda dokonca kúpila hollywoodske štúdiá, bol vyšetrovaný a prinútený predať časť aktív. No a tohtoročný víťaz, Jack Ma, v septembri preventívne oznámil, že do roka odíde z Alibaby a bude sa venovať charite.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie