Denník N

Výživové doplnky s obsahom vitamínu D nechránili starších pacientov pred rakovinou a infarktmi

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Vedci skúmali aj zdravotný vplyv výživových doplnkov s obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. „Pri vitamíne D aj pri omega-3 kyselinách platí, že ich príjem je dôležitý z prírodných zdrojov, nie z výživových doplnkov,“ hovorí lekárka z UK.

Zatiaľ najobsiahlejšiu štúdiu na tému zdravotného vplyvu vitamínu D a výživových doplnkov s obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín predstavili odborníci minulý týždeň na každoročnom zasadaní Americkej kardiologickej asociácie.

Článok vyšiel v prestížnom medicínskom časopise The New England Journal of Medicine.

Do výskumu sa zapojilo takmer 26-tisíc amerických pacientov – mužov starších ako 50 rokov a žien starších ako 55 rokov.

Účastníci boli na začiatku experimentu relatívne zdraví, bez anamnézy kardiovaskulárnych ochorení alebo rakoviny, s výnimkou nemelanómovej formy rakoviny kože.

Nová štúdia zahŕňala aj 5106 účastníkov s čiernou farbou pleti, čo je dôležité, pretože pigmentácia znižuje produkciu vitamínu D v koži. V dôsledku toho majú ľudia s tmavšou kožou nižšiu hladinu vitamínu D.

Sú populárne

Výživové doplnky s obsahom vitamínu D a omega-3 nenasýtenými mastnými kyselinami sú mimoriadne populárne, preto ich lekári preskúmali, aby zistili, aký majú vplyv na zdravie.

Podľa štúdie z minulého roka 26 percent Američanov starších ako 60 rokov berie výživový doplnok s obsahom vitamínu D, zatiaľ čo omega-3 mastné kyseliny, hlavnú ingredienciu rybieho oleja, pravidelne užíva 22 percent tej istej skupiny ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie