Denník N

Ftáčnik, Slobodník, Bátora či Draxler: Danko by mal odísť (anketa)

Hore zľava: Ján Mikolaj, Juraj Draxler, Eugen Jurzyca. Dole zľava: Milan Ftáčnik, Karol Mičieta, Peter Dráľ. Foto - TASR, N
Hore zľava: Ján Mikolaj, Juraj Draxler, Eugen Jurzyca. Dole zľava: Milan Ftáčnik, Karol Mičieta, Peter Dráľ. Foto – TASR, N

Rektori, akademici, analytici a bývalí ministri školstva odporúčajú Andrejovi Dankovi, čo by mal urobiť potom, čo sa ukázalo, že získal titul JUDr. za plagiát.

Andrej Danko získal titul JUDr. za plagiát, vo svojej rigoróznej práci totiž okopíroval viaceré učebnice. Pýtali sme sa exministrov, analytikov aj akademikov, ako by sa mal zachovať.

Otázky: 

1. Rigorózna práca Andreja Danka je plagiát. Ako by mal Danko postupovať?

2. Mali by poslanci schváliť návrh zákona, aby bolo možné odobrať titul, ak je nadobudnutý pochybne?

Jozef Bátora, profesor na katedre politológie, FiF UK

1. S detailmi rigoróznej práce Andreja Danka nie som oboznámený. Ak sa však potvrdí, že je to plagiát – a mediálne informácie to naznačujú vcelku jasne –, tak bežný postup v demokratických krajinách, medzi ktoré patríme, by bol, že by sa ako jeden z najvyšších ústavných činiteľov vzdal svojej funkcie.

2. Tu by záležalo na tom, ako by bol daný zákon napísaný a interpretovateľný – teda čo by napríklad patrilo pod pojem „pochybne“. Vzhľadom na existujúce praktiky v našom vysokoškolskom prostredí by však možno bolo vhodné takýto zákon po diskusii s akademickou obcou predložiť do Národnej rady. Celkovo si však myslím, že zákonmi by sa tento problém mal riešiť až v poslednom kroku – teda ak zlyhajú systematické pokusy o skvalitnenie kontrolných mechanizmov v rámci akademickej obce. Napríklad: dobrý školiteľ skrátka nemôže „pustiť“ plagiát ďalej. To je vecou akademickej profesionality. Zatiaľ sa v tomto smere na akademickej pôde robí v systémovej rovine málo.

Milan Ftáčnik, bývalý minister školstva, vysokoškolský pedagóg

1. Mal by vyvodiť osobnú zodpovednosť tak, ako sme to videli u troch ministrov českej vlády a u ďalších ministrov v predošlých volebných obdobiach. Človek, ktorý takýmto spôsobom pristupuje k získaniu titulu, sa podľa mňa nemôže na seba pozerať do zrkadla.

2. Myslím si, že by mal byť taký zákon schválený. V akademickom prostredí by mala platiť etika a pokiaľ bola porušená, tak by nemala viesť k úspešnému výsledku, čo sa týka ukončenia štúdia, získania titulu a podobne.

Ján Mikolaj, bývalý minister školstva za SNS, vysokoškolský pedagóg

1. Ja som na vysokej škole, som na akademickej pôde, a to, čo sa ma pýtate, je už politika. A na pedagogickej pôde sa politika robiť nesmie. Nemôžem radiť politikovi.

2. Nepamätám si, či sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie