Denník N

Chvála slušnosti

Ľudia z iniciatívy Za slušné Slovensko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľudia z iniciatívy Za slušné Slovensko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Slovensku sa začiatkom tohto roka zrodilo spoločenstvo vzdoru proti skazenosti a odvážilo sa prihlásiť k tomu, čo bolo dovtedy terčom posmechu.

Prejav Martina M. Šimečku, ktorý zaznel 17. novembra 2018 pri odovzdávaní ocenenia Biela vrana.

Nasledujúci citát o politikoch a morálke nie je z roku 2018, ale mohol by byť: „Ústami slúžili štátu, v skutočnosti si z neho urobili odmenu svojich bojov… išli až tak ďaleko, že získavali moc nespravodlivým odsúdením alebo použitím násilia. Rozmohol sa každý druh ničomnosti a prostota, s ktorou je obvykle spojená ušľachtilosť, stala sa terčom posmechu…“

Tieto vety o úpadku demokracie v antickej Kerkyre v roku 427 pred naším letopočtom napísal grécky historik Thúkydidés. Kerkyra stála na strane demokratických Atén, ktoré prehrali vo vojne proti oligarchickej Sparte. Ale demokracia vtedy prehrala najmä vlastnou vinou, lebo väčšina ľudí si začala viac ceniť prefíkanú lož než jednoduchú pravdu a slušnosť začala považovať za slabosť.

Uplynulo 2400 rokov a našej krajiny sa podobne ako vtedy Kerkyry zmocnili ľudia, ktorí sa vysmievajú pravde, pohŕdajú slušnosťou a uctievajú špinavé peniaze.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie