Denník N

Orbán v Dunajskej Strede otvoril futbalovú akadémiu, v ktorej chce Világi vychovávať aj maďarských reprezentantov

Oszkár Világi a Viktor Orbán na otvorení MOL Football Academy. Foto - Új Szó/Tibor Somogyi; N/Tomáš Benedikovič
Oszkár Világi a Viktor Orbán na otvorení MOL Football Academy. Foto – Új Szó/Tibor Somogyi; N/Tomáš Benedikovič

Aktualizované vo štvrtok o 14:50.

Aj maďarský premiér Viktor Orbán bol pri tom, keď Oszkár Világi v piatok slávnostne otvoril futbalovú akadémiu DAC Dunajská Streda, ktorá nesie oficiálny názov MOL Football Academy.

Világi je predsedom predstavenstva Slovnaftu, ktorý patrí pod maďarský štátny MOL.

MOL podľa Világiho neprispel žiadnou sumou, ale bude pomáhať s chodom akadémie, ktorá zamestnáva približne 50 ľudí.

Celkové náklady na akadémiu presiahli 14 miliónov eur. Najväčšou časťou na ňu prispel Maďarský futbalový zväz (6,5 milióna eur), Világi dal prostredníctvom DAC 6 miliónov.

Milión pridal Fond Gábora Bethlena, ktorý podporuje Maďarov žijúcich v zahraničí. Slovenský futbalový zväz dal podľa Világiho 500-tisíc eur. SFZ však v reakcii uviedol, že na akadémiu bude po dobu piatich rokov posielať 350-tisíc eur ročne, čiže dokopy prispeje sumou dva a štvrť milióna eur.

DAC na reakciu SFZ reagoval tým, že v súvislosti s 350-tisíc eurami ročne, ide o peniaze z programu FIFA FORWARD na výchovu mládeže a SFZ ich len sprostredkuje.

„Zdôrazňujeme, že táto dotácia nesúvisí s výstavbou Akadémie, ale sa vzťahuje na výchovu mládeže. Navyše, záväzky ohľadom výstavby už museli byť uhradené a preto nemôžeme peniaze z grantu FIFA spätne použiť na investičné účely,“ píše DAC, ktorý tiež tvrdí, že SFZ neprispel ani sumou 500-tisíc eur, ale v skutočnosti išlo o 300-tisíc eur.

Világi tvrdí, že v akadémii chce jeho klub vychovávať v prvom rade hráčov pre svoje seniorské mužstvo. Hráči by sa mali uplatniť v slovenských aj maďarských reprezentačných tímoch.

Na otázku Denníka N, či si Viktor Orbán dotáciou neoznačkoval územie, Világi na tlačovej konferencii odpovedal, že pomáhať neznamená značkovať.

„Som strašne smutný, že keď pomáha niekto iný, hľadáte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie