Denník N

Strižinec na proteste: Problémy Slovenska nevyriešia tony politického marketingu ani prázdne heslá

Martin Strižinec. Foto N – Tomáš Benedikovič
Martin Strižinec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Martin Strižinec moderoval donedávna politickú diskusiu RTVS O 5 minút 12. Na jeseň v nej na vlastnú žiadosť skončil.

Minulú sobotu som bol, podobne ako mnohí z vás, voliť. Volil som v tej istej istej triede na mojej základnej škole, kde nám v novembri 89 ako malým druhákom súdružka učiteľka povedala, že už ju nemáme volať súdružka. Tak sme jej začali hovoriť pani učiteľka. Nerozumeli sme, čo presne sa deje, o pár týždňov som pochopil, že pionierom sa už nestanem, ale cítil som, že už nič nebude také ako predtým. Ani vo sne by mi nenapadlo, že s ľuďmi, ktorí boli vtedy pri tom, budem raz stáť na jednej tribúne. Je to pre mňa obrovská česť!

Aj tento rok už veľakrát zaznelo, že Slovensko už nebude nikdy také, aké bolo predtým. Aké bolo pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. A nie je. Tvrdo spalo, ale vstáva!

Pred pár mesiacmi som prestal debatovať s politikmi, ale neprestal som sa zaujímať o to, čo sa v politike a okolo nás deje.

Dnes sme tu vlastne kvôli verejnej správe a jej charakteristickým črtám. Moji kolegovia novinári o tejto téme už dávno napísali viac ako 70 strán. A neodpisovali. Len vďaka ich neúnavnej práci vieme o tých charakteristických črtách možno aj viac, ako sme chceli vedieť. Pravda často nebýva príjemná.

Keď som na konci júna vysielal poslednýkrát, tak som sa pýtal, či politici robia to, čo od nich očakávame, alebo len hovoria to, čo chceme počuť. Dnes na tú rečnícku otázku odpoviem. Hovoria to, čo od nich ich vlastní voliči chcú počuť.

Veď o čom vedú debaty?

Najskôr sa východniari dozvedeli, že žijú tam, kde nič nie je.

Počúvame o mladých, že nič nevedia, pretože ešte nič nezažili, ničomu nerozumejú, nevedia, čo sa patrí, majú to pomýlené, že sú zmanipulovaní…

Pritom práve od tých dvadsiatnikov by sme sa mohli učiť, pretože mnohí z nich majú za pár eur precestovanú celú Európu a presne vedia, čo u nás nefunguje. A už to jednoducho nie sú ochotní tolerovať!

Jeden z najväčších problémov Slovenska sú vraj hokejky na hokejových dresoch.

Budú obedy zadarmo! Ale v kuchyniach je štyridsať rokov staré vybavenie a školám chýbajú kuchárky, lebo za tie peniaze to robia už len tie najvytrvalejšie duše.

Milión ľudí má vlaky zadarmo, ale ako je možné, že z Bratislavy do Banskej Bystrice to trvá v roku 2018 takmer 4 hodiny?

Ďalší problém. Vraj treba akútne riešiť, kedy budeme odchádzať do dôchodku po roku 2038!

A to aj napriek tomu, že nikto nevie, čo bude o rok, ako spoločnosť starneme a každý rok stúpa počet pracujúcich seniorov, ktorí sa jednoducho stále cítia užitoční pre našu spoločnosť!

Alebo… domáce pálenice! Naozaj je toto jeden z najväčších problémov, ktoré treba riešiť?

Ťažbu uhlia dotujeme miliónmi, lebo ľudia v regióne vraj stratia robotu. Tak prečo tie bane začali zháňať 150 Ukrajincov?

V školách sa učí viac o praveku ako o moderných dejinách, niektoré nemocnice vyzerajú ako po vojne, rúbeme stromy v národných parkoch, jednu diaľnicu staviame vyše 40 rokov…

A stále dookola počúvame, že vraj k tomu celému nie je alternatíva!

NEOPAKUJME TO STÁLE DOOKOLA! ALTERNATÍVA JE!

Slovensko nie je čierna diera, nikdy sme sa predsa nemali lepšie ako v súčasnosti. Dosť bolo premárnených príležitostí!

Namiesto politikov sa teraz pýtajme vedcov, ktorí tu pred chvíľou stáli… počúvajme viac a pozornejšie múdrych a inšpiratívnych ľudí!

PROBLÉMY SÚČASNÉHO SLOVENSKA NEVYRIEŠIA TONY POLITICKÉHO MARKETINGU ANI PRÁZDNE HESLÁ!

ALTERNATÍVOU JE, ŽE KONEČNE PRESTANEME STRÁCAŤ ČAS NEZMYSELNÝMI HÁDKAMI A KONEČNE SA POSUNIEME ĎALEJ! UŽ POĎME ĎALEJ! SPOLOČNE! VIEME, AKÉ SLOVENSKO CHCEME MAŤ? (AKÉ?) TAK HO TAKÝM SPRAVME!

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie