Denník N

Desiaty protest Za slušné Slovensko: Pán Danko, prosíme vás, odstúpte z funkcie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na proteste ľudia skandovali proti Robertovi Ficovi, kritizovali aj Andreja Danka. Prišlo ich 18-tisíc.

Už desiatykrát prišli do ulíc ľudia, aby protestovali a žiadali slušné Slovensko. „Zápas o demokraciu stále pokračuje,“ hovorí organizátorka Karolína Farská. Na proteste už od jari volajú po slušnom Slovensku.

Na proteste vyzvali predsedu parlamentu Andreja Danka, aby odstúpil. „Tituly a hodnosti vám úctu nekúpia,“ povedali na námestí.

Na odstúpenie vyzýval aj vedec Peter Celec: „Vyzývame tých, ktorí získali tituly nečestne, aby odstúpili.“ Žiakom odkázal, že odpisovať sa nemá. „A viete prečo? Lebo odpisovať je podvod. A odpisovať, to je ale strašná hanba,“ povedal. Je podľa neho nemysliteľné, aby sme akceptovali očividné podvody.

Na námestí sa stretli podľa organizátorov ľudia rôzneho veku, zamestnania, názoru, orientácie, voliči rôznych strán. „Ale toho, čo nás spája, je viac ako toho, čo nás delí,“ povedali organizátori.

„Buďte pokojní, páni, my nikam neodchádzame,“ odkázala Karolína Farská Robertovi Ficovi a Andrejovi Dankovi. Parafrázovala tak známy výrok Roberta Fica, ktorý ho povedal prezidentovi Andrejovi Kiskovi pri Ficovej demisii.

V Bratislave prišlo okolo 18-tisíc ľudí

Podľa odhadov Denníka N prišlo na protest zhruba 18-tisíc ľudí, pri priemere dvoch ľudí na štvorcový meter. Dav siahal po Starú tržnicu a bol pomerne hustý. Ide o odhad po konzultácii s organizátormi. Prišlo tak viac ľudí ako na posledný protest pred letom.

Foto – N/GKStill.com/mapchecking.com

„Stále voláme po tom, že chceme slušné a spravodlivé Slovensko,“ povedala Farská.

Organizátori vyzvali prezidenta Andreja Kisku, premiéra Petra Pellegriniho a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, aby nedovolili, aby nás bývalý premiér „zatiahol podobným smerom, ako to robí pán Orbán v Maďarsku“.

„Na čo čakáte, pán Pellegrini, kde sú výsledky?“ pýtali sa organizátori z pódia. „Kým Fico, Danko a jemu podobní rozosejú nenávisť a konšpirácie po krajine?“

Žiadajú, aby premiér poslal Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a im podobných do politického zabudnutia.

„A vy, pán Bugár, ako dlho ste ochotný držať pri moci konšpirátorov, plagiátorov a klamárov? Čo ešte potrebujete?“

Organizátori odsúdili konšpiračné teórie. V prejavoch sa viackrát opakovala kritika výsluchov organizátorov na NAKA pre anonymné podanie, že organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros. Dav viackrát skandoval: Sme tu zadarmo.

Video: Protest z Bratislavy
Autorka: Martina Koník

Na pódiu vystúpil s ostrým prejavom herec Richard Stanke: „Ja sa prihovorím tým, čo sú niekde inde. Pán Fico, Danko a vám podobní: Choďte už, prosím, dočerta. Nechajte nás slobodne dýchať a slobodne žiť a dajte preč vaše špinavé ruky od týchto mladých ľudí.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie