Denník N

Odborník na písanie prác: Dankova práca nemala prejsť. Mám pochybnosti, či bol na rigoróznej skúške

Odborník na písanie záverečných prác Dušan Katuščák je presvedčený, že Andrej Danko odovzdal plagiát. Foto – Juraj Vysoký
Odborník na písanie záverečných prác Dušan Katuščák je presvedčený, že Andrej Danko odovzdal plagiát. Foto – Juraj Vysoký

Predseda parlamentu Andrej Danko sa nemal stať doktorom práv, lebo odovzdal nevyhovujúcu rigoróznu prácu. Odborník na písanie záverečných prác profesor Dušan Katuščák v rozhovore vysvetľuje, v čom Danko zlyhal a prečo by mal odísť z funkcie.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo je rigorózna práca Andreja Danka neprijateľná,
  • prečo sa pochytil s bývalým ministrom školstva Dušanom Čaplovičom zo Smeru,
  • čo si myslí o utajovaní mien pedagógov, ktorí rozhodli o udelení titulu JUDr. Dankovi,
  • aký je rozdiel medzi plagiátom a kompilátom,
  • prečo sa dá aj dnes získať titul za plagiát.

Čo si myslíte o kauze Dankovho titulu?

Titul, ktorý získal pán magister Andrej Danko, je podľa vecných a nespochybniteľných dôkazov získaný podvodným spôsobom. Magister Danko získal titul JUDr. na základe práce, ktorá nezodpovedá štandardom, a ja osobne ju považujem za kompilát a plagiát.

Videli ste rigoróznu prácu Daniela Pisáka, ktorá sa zhoduje s Dankovou a bola na UMB v Banskej Bystrici obhájená v roku 2001, teda rok po Dankovom doktoráte. Čo na ňu hovoríte?

Práca pána Pisáka je dokázateľne napísaná na základe piatich učebníc. Práce, ktoré predložili pán magister Danko a pán magister Pisák, sú identické, rovnaké. Pán Danko dokonca neuvádza zoznam použitej literatúry. Obidve práce vznikli tak, že autori ich netvorili samostatne ako odborné vysokoškolské práce. Len odpísali rozsiahle časti z rovnakých cudzích zdrojov a vydávali ich za vlastné práce pod svojimi menami, a to je neprijateľné.

Čo považujete za najzávažnejší problém?

Podstatou problému je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie