Denník N

tl;dr: Čo keby si Francúzi namiesto používania bidetu umyli celé telo?

Dnes: čitateľský denník.

P. J. O’Rourke je populárny americký humorista a „Prázdniny v pekle“ z roku 1988 sú jeho najznámejšou knihou. Je to nemilosrdný cestopis z miest, kde práve prepukli vojny, vzbury, puče alebo sú tieto krajiny iným spôsobom odpudivé, prinajmenšom ako Nikaragua alebo Európa. Tu sú jeho vybrané postrehy o planéte Zem, aká bola v 80-tych rokoch.

O Austrálii

Austrálčania majú viac synoným pre zvracanie, než ktorýkoľvek iný neslovanský jazyk.

Austrália nie je veľmi exkluzívna krajina. Na žiadosti o víza sa vás ešte pýtajú, či ste boli usvedčený z trestného činu, aj keď dnes vás už vpustia, aj keď ste neboli.

O Filipínach

Kohútie zápasy spĺňajú moju predstavu ideálneho športu: dve ozbrojené predjedlá súperia o to, z ktorého bude vaša večera.

O Salvádore

Tunajší dobyvatelia neboli takí civilizovaní ako naši vlastní americkí otcovia zakladatelia; oni Indiánov ešte aj pretiahli predtým, ako ich zabili.

Vznikli dve politické strany: Liberáli („Zlodeji“) a Konzervatívci („Ožrani“).

O dovolenke na jachte

Všetko na lodi má svoj špeciálny názov. Buď je to stará námorná tradícia alebo spôsob, ako sa jachtári snažia ohromiť ľudí, ktorí na rozdiel od nich dokázali dokončiť vysokú školu.

O Libanone

Bolo to hneď vedľa kúpeľov pre ortodoxné šiítske ženy. Mali na sebe čádory dlhé až po členky, čo vysvetľuje neexistenciu špičkového svetového ženského šiítskeho plaveckého tímu.

Pohostinnosť je na Strednom Východe povinná, či ju chcete alebo nie.

Sýrske checkpointy sú ako poľské vtipy o Libanone. Jedna Ahmedova historka, o ktorej prisahal, že je pravdivá. Sýrsky vojak zastaví auto a chce ho prehľadať. „Nemôžem vystúpiť,“ hovorí vodič,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie