Denník N

Organizátorka protestov Táňa Sedláková: Nemalo by sa to skončiť tak, že všetci odídeme do politiky

Táňa Sedláková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Táňa Sedláková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Táňa Sedláková hovorí aj o tom, že nemá rada, keď sa o politike hovorí ako o „panskom huncútstve“, a prečo protestmi nechcú bojovať s voličmi Smeru a SNS.

Práve dokončujete svoju dizertačnú prácu. Ste pripravená na to, že v budúcnosti ju možno budú novinári skúmať tak, ako to dnes robia s rigoróznou prácou Andreja Danka?

Budem rada, keď si ju prečíta čo najviac ľudí, veď preto ju robím.

Čím bol piatkový protest iný než tie pred ním?

Tým, že je blízko výročiu 17. novembra a je o spomínaní, no nielen o ňom. Chceli sme, aby ľudia cítili, že to, čo sme dosiahli v priebehu posledného roka, je trváce a že na ich hlase záleží. Bol to zároveň protest, ktorý bol najviac „za niečo“ a nie „proti niečomu“. Chceli sme si pripomenúť, že nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách prebieha zápas o liberálnu demokraciu, ktorý je veľmi dôležitý.

Prečo je vlastne dobré robiť protesty?

Pretože keď človek pocit nespravodlivosti prežíva sám, má sklon upadnúť do frustrácie a naučenej bezmocnosti. Pamätám si výroky mojich rovesníkov a ich rodičov, že politika je panské huncútstvo, že kradnú tí, ktorí sú tam teraz, a budú kradnúť aj tí, ktorí tam budú po nich. Politika však nie je panské huncútstvo – je to osobný záujem nás všetkých. Protesty sú dobré na to, že ľudia sa navzájom uvidia, zažijú a budú vedieť, že Šeliga, Farská, Sedláková, Kratochvíl, Pazmány, Nagy, Bruncková a ďalší nás nevytrhnú z biedy, ale musia k tomu prispieť všetci. Komunálne voľby ukázali, že to ide. Mnohí budú mať možnosť skúšať robiť pokrok pre ľudí na miestnej úrovni, spolupracovať, učiť sa na svojich chybách. A to je dobre. Teraz je ešte dôležitejšie, aby ľudia vstupovali do politických strán, aby sa angažovali a boli dobrými politikmi a političkami.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Pri komunálnych voľbách ste podporili troch kandidátov na primátora a všetci traja zvíťazili. Ukážete ľuďom aj v budúcnosti, ktorí kandidáti sú podľa vás správnou voľbou?

V súčasnosti je aktívnych niekoľko desiatok ľudí, ktorí po Slovensku organizujú protesty a pomáhajú s nimi a s ktorými sa musíme zhodnúť na spoločnom postupe. Takže teraz na to neviem odpovedať. Podporujeme ľudí, aby išli do politiky, a veľa z organizátorov zhromaždení bolo v komunálnych voľbách zvolených a dnes sú poslancami či primátorom. To nás veľmi teší. Teraz je otázkou, ako s tým ďalej naložíme.

Uvažujete o tom, že podporíte aj nejakých konkrétnych ľudí vo voľbách do Európskeho parlamentu alebo v prezidentských voľbách?

Medzi prezidentskými kandidátmi sú dnes ľudia, za ktorých sa vieme postaviť, ale aj takí, za ktorých určite nie. Chceme v tejto krajine žiť, a preto sa pred voľbami zrejme nejako vyjadríme.

Potrebujeme však od ľudí priestor na spoločné stretnutie, na ktorom sa dohodneme.

Vy uvažujete o vstupe do politiky?

Myslím, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie